
Atta vetemjöl
(atta (Indien) = vetemjöl 1. safed atta, maida atta = siktat vetemjöl 2. chakki atta = fullkornsvetemjöl)
atta (India) = wheat flour 1. safed atta, maida atta = sifted wheat flour 2. chakki atta = whole grain wheat flour
atta (Inde) = farine de blé 1. safed atta, maida atta = farine de blé tamisée 2. chakki atta = farine de blé entier
atta (India) = farina di frumento 1. safed atta, maida atta = farina di frumento setacciata 2. chakki atta = farina di frumento integrale
atta (Indien) = Weizenmehl 1. safed atta, maida atta = gesiebtes Weizenmehl 2. chakki atta = Vollkornweizenmehl
atta (India) = harina de trigo 1. safed atta, maida atta = harina de trigo tamizada 2. chakki atta = harina de trigo integral
Grupper inom
Durumvetemjöl:
Atta (ind. = "mjöl till bakning") är vetemjöl främst av en durumvetevariant (gehun) odlad i Indien och intilliggande länder. Det är ett vitt mjöl på samma sätt som vanligt vetemjöl utan kli och grodd.
- Safed atta (maida = "vitt mjöl") är vetemjöl utan kli och grodd. Benämns maida i södra Indien.
- Chakki atta är fullkornsvarianten av atta, vilket ofta avses när man anger "atta". Mjölet är mycket finmalt med lätt beige färgton, traditionellt stenmalet (läs mer > Om mjöl).
SÅ ANVÄNDS ATTA
Atta används som vanligt vetemjöl på allehanda sätt. Mjölet är rikt på gluten vilket ger en elastisk deg vid knådning som kan kavlas ut tunt. Chakki atta används särskilt till flatbröd som chapati, roti, naan och puri.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-05