Madeleineformar

Fotograf/bild: Film: Joy of Baking, madeleines

Madeleineformar

(madeleineform, madeleineplåt)

Engelsk översättning madeleine tin, mould, pan

Fransk översättning moule, forme Madeleine

Italiensk översättning forma madeleine

Tysk översättning Madeleineform

Spansk översättning molde Madeleine

Madeleine är sockerkaka på franskt vis tillagade i madeleineform ("snäckskals­form"). En variant av muffin med andra ord (läs mer > Om muffins, cupcakes). Förekommer i olika material, plåt, non-stick och silicon. Se recept > Madeleines. Se film, klicka på "Joy" under bilden.

Historia: Kakans ursprung kan spåras till 1700-talets Paris. Musselformen lär ha tillkommit på initiativ av diplomaten Talleyrand kock Avice. En annan uppgift säger att den polske exilkungen Leszcyenski, tillika hertig av Lorrain, blev bekant med bakverket på slottet Commercy år 1755, varvid han sägs ha namngivit den efter den bondhustru som bakade godsaken. Dess moderna ryktbarhet vilar dock på författaren Marcel Proust som omtalar kakan i sin roman På spaning efter den tid som flytt. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-01
Läs mer

Om muffins, cupcakes

Muffinsformar

Recept med Madeleineformar

Det finns 1 recept med Madeleineformar