Italienska DOP-ostar

Fotograf/bild: Associazione Formaggi Italiani D.O.P. e I.G.P.

Italienska DOP-ostar

(Italienska SUB ostar)

Engelsk översättning Italian PDO-cheeses

Fransk översättning Fromages AOP italiens

Italiensk översättning Formaggi DOP italiani

Tysk översättning Italienisch gU Käse

Spansk översättning Quesos DOP italianas

DOP = Denominazione di Origine Protetta (sv. Skyddad Ursprungsbeteckning SUB) är EU:s ursprungsskydd av varor (läs mer > Ursprungsskydd EU). Det finns totalt 41 stycken. 

  • 22 ostar av komjölk: Asiago, Bra, Caciocavallo Silano, Casatella Trevigiana, Fontina, Formai de Mut, Gorgonzola, Grana Padano, Montasio, Monte Veronese, Parmigiano Reggiano, Piave, Provolone del Monaco, Provolone Valpadana, Quartirolo Lombardo, Ragusano, Spressa delle Giudicarie, Stelvio, Taleggio, Toma Piemontese, Valle d’Aosta Fromadzo, Valtellina Casera.
  • 9 av fårmjölk: Canestrato Pugliese, Fiore Sardo, Pecorino di Filiano, Pecorino Romano, Pecorino Sardo, Pecorino Siciliano, Pecorino Toscano, Piacentinu Ennese, Vastedda della valle del Belìce.
  • 1 av getmjölk: Formaggella del Luinese. 
  • 8 blandmjölksostar av ko- och får- eller getmjölk: Bitto, Casciotta d’Urbino, Castelmagno, Formaggio di Fossa di Sogliano, Murazzano, Robiola di Roccaverano, Raschera, Ricotta Romana.
  • 1 av buffelmjölk: Mozzarella di Bufala Campana.
Läs mer

Ursprungsskydd EU