chipolatas
chipolatas
chipolatas
Chipolatas
chipolatas
Grupper inom
Maträttskorv:
Chipolata är en halvtjock eller korttjock fläskkorv med troligt ursprung från Italien (från cipolla = lök). Följdriktigt karaktäriseras korven av rikligt med lök och vitlök. Dessutom rikligt kryddad med salvia, timjan, kryddnejlika, chili, muskot med mera. Ursprungligen var chipolata en ragu med små korvar och lök. Även omtalad i Sverige i mitten av 1900-talet (Matlexikon, Medéns Förlag 1956).
- Korvtyp: Maträttskorv rå eller rårökt modell bratvurst. Mellan- eller grovmald köttmassa, stoppad i naturskinn (fjälster) eller kollagenskinn som är ätbar. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
- Smak: Mycket smakrik och kryddig.
- Alternativ vara: Smakrik bratwurst.
- Försäljning: Sällsynt förekommande i svenska butiker. I enstaka fall färsk, främst hos korvspecialist.
Innehåll: Klassiskt av griskött, men kan även innehålla nötkött. Rikligt kryddad med lök och annat.
SÅ ANVÄNDS CHIPOLATA
Chipolata ät som regel stekt eller grillad. Korven är klassisk i flera länder som Frankrike och Mexiko och traditionell till jul i England klädd i bacon (bild ovan).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06
Läs mer
Film: Fabrication de Chipolatas de Porc