Matcha, Japan

Matcha, Japan

(Japanskt grönt te, Nishiocha)

Matcha är ett grönt japanskt te i pulverform. Bruket att mala teblad kom till Japan i början av 1200-talet från Kina. I Kina har man slutat med att mala te, men i Japan har sedvänjan kvarstått tack vare de traditionella teceremonierna (läs mer  > Teceromonier). Den främsta matchan benämnd Nishiocha kommer från Nishio i Honshudistriket.

Hälsa: Eftersom teet används malt i dryck och mat blir effekten av näringsämnen extra hög. Därför innehåller te i form av matcha extra höga halter av en antioxidant benämnd EGCG, som i naturmedicinen tillskrivs allsköns mirakelliknande egenskaper. Matcha sägs skydda hjärnceller och därmed motverka alzheimer och åldrande, skydda mot skadliga bakterier och bekämpa vissa cancerceller, påskynda ämnesomsättningen och därmed minska bukfettet osv. Vetenskaplig grund för påståendena saknas.


SÅ ANVÄNDS MATCHA

Matchapulvret blandas med hett vatten till lagom smakstyrka och konsistens. Klassiskt i japanska teceremonier. Förutom som tedryck används matcha också som smaksättare av glass, smoothies, bakelser, sushi m.m. vilket ger varan tydlig grön färg.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06
Läs mer

Grönt te

Allt om te

Teceremonier

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj