Om vörtbröd

Fotograf/bild: Kungsörnen ¤

Om vörtbröd

(vörtbröd, vörtlimpa)

Engelsk översättning wort bread

Fransk översättning pain au moût

Italiensk översättning Würzebrot

Tysk översättning pane di mosto

Spansk översättning pan de mosto

Vörtbröd är ett ljust bröd som bakas på en blandning av siktat vetemjöl och rågmjöl till exempel rågsikt. I stället för vatten i degen används vört från ölbryggning eller vörtextrakt (läs mer > Ölbryggning). Det finns vörtmix att köpa i butik, främst till jul. Som smaksättare används sirap och rivet pomeransskal, samt i varierande grad anis, fänkål, ingefära och russin. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: Vörtbröd har sitt ursprung från det mellansvenska rågbältet och är omtalat på 1600-talet. Föga känt eller bakat utanför området utöver Samsö i Norge och några platser i Finland. På den tiden ingick inte vetmjöl, vilket man inte hade tillgång till förrän långt senare (läs mer > Svensk brödhistoria). Med vetemjöl blev det på 17- och 1800-talet ett "herrskapsbröd". Vörtbröd är klassiskt julbröd. När höstskörden var klar, maltade man korn, som blötlagdes i varmt vatten varvid man fick sötvört, som sedan jästes till öl lagom klart till jul. Kornen maldes också till mjöl och användes till brödbak, varvid man tog sötvört från bryggningen till brödet i stället för vatten. Det gav extra smak. Till jul slaktades också grisen och köttet kokades varvid man fick skinkspad. Mjölk kärnades till smör. På julen blev det fest då man mumsade på bröd, smör och skinka. Brödet doppades i skinkspadet för att mjukas upp (läs mer > Doppebröd) och i gröten lade man en stor klick smör. Efter nyår fick man hålla tillgodo med bröd som torkat till stenkakor, härsket smör och ibland en bit saltat griskött. För övrigt välling och gröt.

Klassiskt vörtbröd (Matlexikon Medéns Förlag 1956): Till 5 bröd. Koka ner 3 liter vört till 1 liter, till simmig och mörk. Lös upp ½ hekto jäst i lite vört, tillsätt ½ msk salt och cirka 1 kilo rågsikt och arbeta detta till smidig deg. Låt jäsa på ej för varm plats. Smält under tiden 1½ hg smör, tillsätt 4 dl sirap, ½ msk nejlikor, ½ msk ingefära och 1½ msk riven pomeransskal. Lös upp ½ hg jäst i lite vatten och arbeta in alltsamman i den färdiga degen tillsammans med ½ kilo rågsikt och ½ kilo vetemjöl. Låt jäsa en gång till. Därefter knådas, formas, naggas degen som jäses ytterligare innan bröden gräddas i 200 grader i 35-40 minuter.


SÅ ANVÄNDS VÖRTBRÖD

Det är klassiskt att ha vörtbröd med eller utan russin till jul, som på traditionellt sätt doppas i skinkspad, särskilt i Mellansverige.

Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11
Läs mer

Om ljust matbröd

Ölbryggning

Svensk brödhistoria

Doppebröd

Recept med Om vörtbröd

Det finns 4 recept med Om vörtbröd