Bruna linser

Fotograf/bild: Zürsun. spanish pardina

Bruna linser

(bruna linser, spanska pardinalinser)

Engelsk översättning brown lentils, Spanish pardina lentils, sabut masoor (India)

Fransk översättning lentilles brunes, lentilles de Pardina espagnole

Italiensk översättning lenticchie marroni, lenticchie pardine spagnole

Tysk översättning braune Linsen, Spanische Pardinalinsen

Spansk översättning lentejas marrones, lentejas pardina

Bruna linser är biologiskt varianter av arten Lins (läs mer > Om linser). Det finns många olika små (frön < 5 mm) och stora (> 5 mm) sortvarianter. Skalfärg från ljusbrun till mörkbrun eller brungröna. Bruna är snarlika de gröna linserna med vilka de ofta sammanblandas. Små anses finare och  en vanligt förekommande sådan är spanska Pardina. Odlas i Pyrenéerna men också på andra platser i världen. 

  • Vikt i butik: 1 dl torra linser = 85 gram = 225 gram när kokt (3-3,5 dl). 1 dl kokta linser = 65 gram.
  • Smak: Bönkaraktär med lätt nötsmak.
  • Alternativ vara: Gröna linser eller andra linser.
  • Försäljning/säsong: Torkade säljs året om. Kan förekomma konserverad.
  • Förvaring: Torra linser förvaras torrt och mörkt. Efter ett år bleknar de och blir mer svårkokta. Öppnad burk förvaras i kylskåp upp till en vecka.


SÅ ANVÄNDS BRUNA LINSER

Passar i grytor, soppor, pajer, gratänger, vegetariska biffar, patéer, puréer, sallader och som tillbehör till mat (se recept > Lentejas con chorizo). De går även att grodda.

Blötläggning
: Skölj linserna. Linser behöver inte blötläggas, men koktiden förkortas något.

Koka torra linser: Tillsätt linserna i 3-dubbla mängden nytt vatten och låt sjuda under lock på svag värme i 20-45 minuter beroende på sort. Bruna linser har som regel något längre koktid än andra linser och behåller formen även efter kokning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07

Läs mer

Gröna linser

Om linser

Recept med Bruna linser

Det finns 1 recept med Bruna linser