(bruna linser, spanska pardinalinser)
brown lentils, Spanish pardina lentils, sabut masoor (India)
lentilles brunes, lentilles de Pardina espagnole
lenticchie marroni, lenticchie pardine spagnole
braune Linsen, Spanische Pardinalinsen
lentejas marrones, lentejas pardina
Bruna linser är biologiskt varianter av arten Lins (läs mer > Om linser). Det finns många olika små (frön < 5 mm) och stora (> 5 mm) sortvarianter. Skalfärg från ljusbrun till mörkbrun eller brungröna. Bruna är snarlika de gröna linserna med vilka de ofta sammanblandas. Små anses finare och en vanligt förekommande sådan är spanska Pardina. Odlas i Pyrenéerna men också på andra platser i världen.
SÅ ANVÄNDS BRUNA LINSER
Passar i grytor, soppor, pajer, gratänger, vegetariska biffar, patéer, puréer, sallader och som tillbehör till mat (se recept > Lentejas con chorizo). De går även att grodda.
Blötläggning: Skölj linserna. Linser behöver inte blötläggas, men koktiden förkortas något.
Koka torra linser: Tillsätt linserna i 3-dubbla mängden nytt vatten och låt sjuda under lock på svag värme i 20-45 minuter beroende på sort. Bruna linser har som regel något längre koktid än andra linser och behåller formen även efter kokning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07