Fonduegryta
(1. fonduegryta 2. fonduebestick, fonduegaffel)
1. fondue pot 2. fondue cutlery, fondue fork
1. caquelon de fondue, service de fondue 2. couverts à fondue, fourchette à fondue
1. pentola per fonduta 2. posate per fonduta, forchetta per fonduta 3. dian, sionfetta
1. Fonduetopf 2. Fonduebesteck, Fonduegabel
1. olla de fondue 2. cubiertos de fondue, tenedor de fondue
Grupper inom
Grytor ¤:
Fonduegryta (caquelon) finns antingen för tillagning av ostfondue (fr. fondue de fromage, fondue Savoyarde), eller till köttfondue (fr. fondue bourguignonne). Till ostfondue används gärna en gryta av glaserad stengods och långa fonduegafflar med tre "klor". Till köttfondue en gryta i stål eller gjutjärn som tål högre värme och gafflar med två klor. Gafflarna används av gästerna att fästa bröd respektive kött på, för att sedan doppa dem i grytan med smält ost eller i grytan där köttet friteras. Gafflarna bör vara numrerade eller färgsatta så att gästerna kan hålla reda på sin gaffel. Till fonduegrytan hör en värmekälla under grytan för varmhållning. Beredning bör ske på spisen och sedan lyftas in till matbordet. En normalstor gryta är lagom till fyra personer. Med för många gafflar i köttfonduen tenderar värmen i grytan att sjuka så att köttet i stället blir kokt. Då kan två grytor behövas.
I Italien finns en antik form av fonduegryta bestående av en rund lergryta med kant kallad "dian" som placeras på en hållare med glöd kallad "sionfetta". Denna används bland annat för servering av "banga càuga" vilket är klassisk dippsås bestående av vitlök, ansjovis, olja och mjölk. Se dito recept.
Köpråd: Det finns enkla fonduegrytor i plåt eller imiterad koppar med ganska ranglig ställning. Köp inte sådan. Grytan bör vara av stål eller (emaljerad) gjutjärn. Testa att ställningen är stabil. Kontrollera att värmekällan är väl dimensionerad, många värmekällor ger inte tillräcklig värme, i synnerhet inte till olja för köttfondue. Dessutom är bränslebehållarna ibland för små, så att bränslet inte räcker under en hel måltid. Det kan kännas onödigt att köpa en fonduegryta som tar stor plats, om man inte är entusiastisk fondueälskare. Då använder man i stället en tung vanlig gryta och en elektrisk värmeplatta som kan ställas på bordet (som också kan användas vid andra tillfällen).
Läs mer > Om ostfondue
Läs mer > Om köttfondue
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11
Läs mer
Recept med Fonduegryta
Det finns 3 recept med Fonduegryta
-
Bagna càuda, klassisk italiensk varm dippsås
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fondue Savoyarde, ostfondue från Savoyen
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan