Om challah, bergis, barkis

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om challah, bergis, barkis

(challah = vitt judiskt bröd, förebild till bergis, challot, challos, chalka, barches, hallah, khala, khale, kitke, berkhes, barches, bukhte, dacher, koylatch, koilitsh, shtritsl )

Engelsk översättning challah = white Jewish bread

Fransk översättning challah = pain juif blanc

Italiensk översättning Challah = weißes jüdisches Brot

Tysk översättning Challa = weißes jüdisches Brot

Spansk översättning jalá = pan judío blanco

Challah (hebreiska , plur. challot, challos) är ett konstfullt flätat judiskt sabbatsbröd. Det är ett vitt luftigt vetebröd liknande svensk långfranska, men med tillsats av ägg och socker eller honung, samt garnerad med vallmo. Challah är förebild för bergis (barkis) som är en svensk variant. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Bergis, barkis (bergis i Stockholm, barkis i Göteborg) är ett osötat franskbröd som även innehåller mjölk och vars yta är beströdd med vallmofrö. Brödet bakas antingen med en snodd degsträng ovanpå, eller med en skåra i brödets längdriktning. Det kan också vara flätat. Brödets namn kommer ursprungligen från det judiska ordet berakhot, som är en sabbatsbön. Förebild är det judiska sabbatsbrödet challah (läs mer > Challah). Enligt gammal tradition är också bergis ett festbröd. Under Gustav III:s tid fick judarna rätt att bosätta sig i Stockholm, Norrköping och Göteborg. Det är i dessa regioner som detta bröd gjort sig känt. Se recept > Bergis, barkis. 


SÅ BAKAS CHALLAH


Vetemjöl, jäst, ljummet vatten, honung eller socker, matolja, ägg och salt blandas till en lös men inte kladdig deg. Degen knådas väl och får jäsa övertäckt till dubbel storlek i cirka en timme. Degen delas i tre, fyra eller sex längder som flätas samman, varefter det åter får jäsa till dubbel storlek. Brödet penslas med en blandning av ägg, socker och olivolja och beströs med vallmofrön innan det gräddas i 190°C i cirka 40 minuter. Se recept > Challah.


SÅ ANVÄNDS CHALLAH

Enligt judisk tradition inleds sabbaten (vilodagen = fredag) med "Helgad vare Du, vår herre Gud, kung av universum, som ger oss bröd från Jorden", ett välsignande av två bröd övertäckta med en duk. Detta dubbla bröd (hebreiska = lechem mishneh) symboliserar den "manna från himmelen" som judarna erfor när de vandrade genom öknen på Moses tid. Jämför Matza som är ett hårt judiskt symbolbröd (läs mer > Om matza).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-06

Läs mer

Om franskbröd

Om matza

Recept med Om challah, bergis, barkis

Det finns 2 recept med Om challah, bergis, barkis