Röd Kanel (H)

Fotograf/bild: Blomsterlandet ¤

Röd Kanel (H)

(Röd kanel, Rött kaneläpple = rysk-svenskt höstäpple)

Engelsk översättning Röd kanel (red cinnamon apple) = Russian-Swedish autumn apple

Italiensk översättning Röd kanel (mela cannella rossa) = mela autunnale russo-svedese

Tysk översättning Röd kanel (roter Zimtapfel) = russisch-schwedischer Herbstapfel

Spansk översättning Röd kanel (manzana canela roja) = manzana de otoño ruso-sueca

Röd kanel är ett saftigt höstäpple med kaneltoner.

  • Ursprung: Rött Kaneläpple har ryskt ursprung. Det var 1800-talspomologen Olof Eneroth som tog hit sorten via ympar från St. Petersburg.
  • Form: Medelstor, plattrund.
  • Skal/färg: Fett. Gul grundfärg, röd, strimlad täckfärg.
  • Fruktkött: Ljust vitgrönt, saftigt.
  • Smak: Kaneltoner och kanelarom.
  • Användning: Bordsfrukt.
  • Hållbarhet: Allt från några veckor till ett par månader.
Odla:
  • Odlingszon: 1-6.
  • Träd: Kraftig växt med upprätt gles krona. Ett lättodlat äpple som ger god skörd varje år. Både träd och frukt står bra mot sjukdomar. Anspråkslöst vad beträffar jordmån och läge.
  • Pollinering: Självfertil.
  • Skördas i Sverige: September.
  • Sverige: Kaneläpple är Härjedalens landskapsäpple. Det är en utmärkt och traditionsrik sort för kallt klimat.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09