 
          
            Röd Kanel (H)
          
  
          
            (Röd kanel, Rött kaneläpple = rysk-svenskt höstäpple)
          
  
  
    
    
            
              
                 Röd kanel (red cinnamon apple) = Russian-Swedish autumn apple
                Röd kanel (red cinnamon apple) = Russian-Swedish autumn apple
              
             
    
    
    
            
              
                 Röd kanel (mela cannella rossa) = mela autunnale russo-svedese
                Röd kanel (mela cannella rossa) = mela autunnale russo-svedese
              
             
    
    
            
              
                 Röd kanel (roter Zimtapfel) = russisch-schwedischer Herbstapfel
                Röd kanel (roter Zimtapfel) = russisch-schwedischer Herbstapfel
              
             
    
    
            
              
                 Röd kanel (manzana canela roja) = manzana de otoño ruso-sueca
                Röd kanel (manzana canela roja) = manzana de otoño ruso-sueca
              
             
    
            
  
  
          
Röd kanel är ett saftigt höstäpple med kaneltoner.
- Ursprung: Rött Kaneläpple har ryskt ursprung. Det var 1800-talspomologen Olof Eneroth som tog hit sorten via ympar från St. Petersburg.
- Form: Medelstor, plattrund.
- Skal/färg: Fett. Gul grundfärg, röd, strimlad täckfärg.
- Fruktkött: Ljust vitgrönt, saftigt.
- Smak: Kaneltoner och kanelarom.
- Användning: Bordsfrukt.
- Hållbarhet: Allt från några veckor till ett par månader.
Odla:
- Odlingszon: 1-6.
- Träd: Kraftig växt med upprätt gles krona. Ett lättodlat äpple som ger god skörd varje år. Både träd och frukt står bra mot sjukdomar. Anspråkslöst vad beträffar jordmån och läge.
- Pollinering: Självfertil.
- Skördas i Sverige: September.
- Sverige: Kaneläpple är Härjedalens landskapsäpple. Det är en utmärkt och traditionsrik sort för kallt klimat.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09