Björnköttbullar

Fotograf/bild: pixabay ¤

Björn }

(brunbjörn, isbjörn, jättepanda)

Latin: Ursidae, Ursus arctos

Engelsk översättning bears, brown bear

Fransk översättning ours, ours brun

Italiensk översättning orsos, orso bruno

Tysk översättning Bäre, Braunbär

Spansk översättning osos, oso pardo

Björnar (Ursidae) är en familj rovdjur med åtta arter. Vi är väl alla bekant med isbjörn, brunbjörn och jättepanda. De mindre kända arterna är svartbjörn, glasögonbjörn, malajbjörn, kragbjörn och läppbjörn. 

Björnar är alla stora och massivt byggda, med grova ben och mycket kort svans. De flesta är skickliga klättrare. Isbjörnen är ett utpräglat rovdjur, medan övriga är växt- eller allätare.

Brunbjörn (Ursus arctos) är den mest spridda arten och finns i Europa, Nordamerika och Asien. I Sverige fanns brunbjörn förr över hela landet, men numera endast i norr. Grizzlybjörn som lever i Nordamerika, är en underart. Brunbjörn blir 2-3 m lång och väger 100-400 kg. Den är främst vegetarian, men kan slå stora djur som ren och älg och fångar lax på väg till lekplatser.

Björnkött är exklusivt och förekommer sällan i handeln, bl.a. då björnen vanligen är skyddad för jakt. I sällsynta fall kan björn från Ryssland förekomma på matsedeln eller i specialbutikens frysdisk.

Stektemperatur

Ugns-

     Innertemperatur 

temp.

Röd

Medium

Välstekt

Filé

110°C

52°C

57°C

65°C

Stek

125°C

55°C

62°C

68°C

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Black bear hunt Brittish Columbia

Recept med Björn }

Det finns 1 recept med Björn }