Grodlår

Fotograf/bild: pixabay ¤

Grodor

(groda, grodlår, ätlig groda, oxgroda)

Latin: Anura, Rana, Rana esculenta, Rana catesbeiana

Engelsk översättning frogs, frog´s legs, American bullfrog

Fransk översättning grenouilles, cuisses de grenouilles

Italiensk översättning rane, cosce di rana

Tysk översättning Frösche, Froschschenkel

Spansk översättning ranas, ancas de rana

Groda är namn på ett antal familjer och arter inom ordning stjärtlösa groddjur (lat. Anura) omfattande över 4000 arter. I Sverige finns åtta grodarter varav 5 tillhör släkte Rana där alla är ätliga, nämligen vanlig groda, gölgroda, långbensgroda, åkergroda och ätlig groda.

Ätliga grodor: Det finns många grodor som är ätliga, andra är giftiga. Ett 20-tal arter är vanliga som föda, främst inom släktet Rana där alla är ätliga. Släkten förekommer i tropiska och tempererade områden över hela världen, men främst i Sydostasien. I Europa är det i huvudsak "ätlig groda" som används som föda (se nedan). Oxgroda (Rana catesbeiana) även kallad American bullfrog, är en groda med ursprung från Nordamerika. Den är större än den europeiska. Grodan har införts till många andra länder världen över för sina ätbara lårs skull.

Ätlig groda (Rana esculenta) är en hybrid i familj Äkta grodor (Ranidae). Det är den groda som i Europa är intressant ur kulinarisk synpunkt. Det är låren som äts. Grodan är 5-11 cm lång, har olivgrön färg med mörka fläckar. Arten är mycket vattenbunden och kan vara såväl dag- som nattaktiv. Den lever naturligt från Nordfrankrike till västra Ryssland och från Mellansverige (mest i Skåne) ner till Norditalien. Den har importerats till England och Spanien. Som föda är grodan speciellt eftertraktad i Frankrike.
  • Köttkvalité: Grodlårskött är fintrådigt och mört.
  • Smak: Mild smak liknande kyckling.
  • Alternativ vara: Vårkyckling.
  • Försäljning: Säljs färska, frysta, rökta eller inlagda i olja. Sällsynt förekommande i svenska butiker.
  • Tillagat pris: Extrempris, tillagat köttpris över 800 kr/kg.
  • Förvaring: Kallt, som annat kött.

ODLING: Det förekommer odling av grodor. Världsproduktionen var drygt 100.000 ton år 2012, till ett värde av 3,5 miljarder kronor. Källa: FAO.

MILJÖ: Ätliga vilda grodor är numera utrotningshotade i många områden till exempel i Frankrike.SÅ ANVÄNDS GRODOR

Det är vanligtvis grodans lår som äts stekta eller grillade och ofta smaksatta med vitlök och kajennpeppar (se recept). Låren kan också paneras och friteras. Även kokas. Grodlår betraktas som en delikatess. Ibland förekommer det att man äter hela grodor, främst i Asien men också i USA, till exempel vid tillredning av grodsoppa.


© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-07


Recept med Grodor

Det finns 1 recept med Grodor