Turle farming at Cayman Island

Fotograf/bild: pixabay ¤

Sköldpaddor

(sköldpadda, Grön havssköldpadda, soppsköldpadda, sköldpaddssoppa, falsk sköldpaddssoppa)

Latin: Chelonia, syn. Testudines, Chelonia mydas

Engelsk översättning turtles, Green turtle soup, mock turtle soup, Lady Curzon turtle soup

Fransk översättning tortues, soupe à la tortue

Italiensk översättning tartarughe, zuppa di tartaruga

Tysk översättning Schildkröten, Schildkrötensuppe

Spansk översättning tortugas, sopa de tortuga

Sköldpaddor (Chelonia, syn. Testudines) är en ordning kräldjur med 260 nu levande arter. Kännetecknande för alla sköldpaddor är ett mycket hårt skal ("sköld") som omsluter mjukdelarna till skydd mot rovdjur, bestående av en ryggsköld sammanfogad med en buksköld. Huvud, hals, fötter och svans kan dras eller fällas in under skölden. Det finns landlevande sköldpaddor med kraftiga fötter och korta tår, liksom vattenlevande med långa simhudsförsedda tår. Alla sköldpaddor lägger ägg på land. De minsta arterna blir blott 1 dm långa, medan den största kan bli 2,5 meter och väga över 800 kg. Sköldpaddor förekommer i de flesta varmtempererade och tropiska klimat. Undantagsvis kan havslädersköldpadda påträffas så långt norrut som utmed Skandinaviens kuster. Källa: NE.

Grön havssköldpadda (Chelonia mydas) även kallad soppsköldpadda, är en art bland havssköldpaddor. Den förekommer huvudsakligen i tropiska delar av Atlanten, Stilla havet och Indiska Oceanen. Den blir cirka 1,5 meter lång, har hjärtformig ryggsköld och är brun-grönaktig eller olivfärgad. Tack vare sitt välsmakande kött och dito ägg har den exploaterats hårt och blivit sällsynt på många platser. Källa: NE.

ODLING: Det förekommer odling av sköldpaddor. Världsproduktionen var knappt 400.000 ton år 2012, till ett värde av 13 miljarder kronor. Källa: FAO.

MILJÖ: Alla arter av havssköldpaddor är utrotningshotade, främst på grund av människan, genom överfiskning, plast i vattnet som fastnar i matsmältningsapparaten, strandgäster som stör äggläggning eller trampar sönder ägg, eller belysning från strandnära hus som leder nykläckta i fel riktning.


SÅ ANVÄNDS SKÖLPADDOR

I många delar av världen ingår sköldpaddor och deras ägg i den mänskliga kosten. Vanligast är soppor av olika sköldpaddor. I vissa länder som Palau i Stilla Havet, är det vanligt att man äter grillad sköldpadda. Ryggsköldar används som prydnadsföremål och vissa arter är populära som husdjur, framför allt i USA och Europa.

Klassiska rätter:

  • Sköldpaddssoppa på klassiskt vis tillreds av Grön havssköldpadda (Green turtle soup), historiskt omtycket i det koloniala Storbritannien. Numera sällsynt serverad till följd av att arten är utrotningshotad. "Sköldpadds­soppor" av idag är som regel falska varianter ("mock turtle soup"), vilka ofta är klarade eller redda soppor av kokt kalvhuvud, musslor eller dylikt. 
  • Lady Curzon turtle soup: Koka upp 1 liter soppa av havssköldpadda. Vispa samman 2 äggulor med 1 dl vispgrädde och en halv tesked eller mer curry i en stor skål. Gör en jämn redning genom att vispa ner en del av soppan i äggvispet. Tillsätt sedan resten av soppan och en knapp deciliter sherry. Värm upp soppan på svag värme under lätt omrörning. Häll upp i tallrikar och servera med en klick vispgrädde i soppans mitt.

    Enligt historien uppstod soppan år 1905 när den engelske vicekungen av Indien George Nathaniel Curzon skulle bjuda en prominent gäst på middag som var nykterist. Problemet var att resten av gästerna bestod av civiliserade engelskmän, för vilka det var helt otänkbart att inta en måltid utan tillhörande dryckjom. Lady Curzon löste dilemmat genom att beordra sin kock att spetsa soppan med sherry.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-07