Keemun, Kina

Keemun, Kina

(Qi Men Hong, Keemun Hao Ya A, Keemun Mao Feng, Keemun Xian Zhen, Keemun Gongfu or Congou, Keemun Xin Ya, Keemun Hao Ya och Hubei Keemun)

Keemun är ett svart prestigete från Anhui-provinsen i östra Kina innanför Shanghai. Tenamnet är, alltsedan kolonialtiden, engelsk stavning för Qi Men som är distriktet där teet produceras. Det skapades så sent som 1875 av en engelsk betjänt som rest till Fujian för att lära sig hemligheterna bakom svart te. Resultatet överträffade alla förväntningar och teet blev snabbt populärt bland engelskmännen. Det finns en handfull varianter av tesorten.

Keemun Hao Ya A är den finaste varianten av Keemun, känt för sin höga grad av fina bladskott (läs mer > Tea buds). På kolonialtiden var detta te endast tillgängligt för det engelska kungahuset och överklassen. Teet produceras i en liten by vid namn Da Wu. Teet har en blommig sötma med inslag av rosiga toner.

Andra Keemuns är Keemun Mao Feng, Keemun Xian Zhen, Keemun Gongfu or Congou, Keemun Xin Ya, Keemun Hao Ya och Hubei Keemun.


SÅ ANVÄNDS KEEMUN

Bryggning ("western style"): 2 strukna tsk per tekopp (2,5 gram/3 dl). Vattentemperatur 90°C. Dragningstid 3-5 minuter.

Ceremoniell bryggning ("Easterns style"): 4 tsk (5-6 gram) per 1,5 dl vatten. Vattentemperatur 90-95°C. Dragningstid 5-10 sek. (6 gånger påtår à 5 sekunder). Läs mer via länk nedan > How to brew Keemun Black Tea.

Smak: Keemun har balanserad, fruktig samt blommig doft och smak. Färgen är vackert rödbrun. Speciellt u
ppskattad av engelsmännen och kan ingå i finare teblandningar. Dricks utan mjölk i Kina.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06
Läs mer

Svart te

Vitt te

Allt om te

Tea buds

How to brew Keemun Black Tea

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj