ogen melon, Ha´Ogen, Israel cantaloupe
melon ogen
melone ogen
Ogenmelone
melón ogen
Grupper inom
Meloner:
Ogenmelon är en liten rund sockermelon (läs mer > Meloner), närmare bestämt en hybrid av cantaloupe (läs mer > Cantaloupemeloner). Ha´Ogen (heb. = "ankaret") var en populär melon på 1950-talet i en israelisk kibbutz med samma namn. Fröna importerades från Ungern som anses vara ursprungsland. Det finns olika sortvarianter. Se film, klicka på "Midwest Gardens" under bilden ovan.
- Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
- Ursprung: Israel, 1950-talet med anor från Ungern.
- Form och vikt: Rund 10-15 centimeter stor. Vikt 0,5-2 kilo.
- Skal och färg: Tunt, på mogen frukt gulgrönt och brunfläckigt med längsgående limegröna ränder markerande stora klyftor. Förekommer med slät eller knottrig yta.
- Fruktkött: Grönt fruktkött ljusnande in mot melonens centrum. Fruktköttet i en mogen ogen är ganska fast och mycket saftigt.
- Mognad: Sommar, tidig höst. Mognad avgörs främst på doften som är svagt blommig tropisk doft (i rumstemperatur). Den mjuknar också något. Kläm försiktigt i blomänden.
- Smak: Söt, påminnande om ananas.
- Alternativ vara: Cantaloupe eller andra sockermeloner.
- Säsong/försäljning: Säljs främst på senhösten.
- Förvaring: 6-8°C. Hållbar 1-2 veckor. Några dagar vid 20°C.
VIKT & PORTIONSVIKT OGEN
Ogen väger färdigmogna 0,5-2 kg. Andelen mjukt fruktkött i omogen melon cirka 40%, i en fullt mogen 50-55%. Resten är kärnhus, skal och hårt fruktkött.
Ogen normtal | Råvikt | Kärnhus | Skal | Hårt kött | Ätbart | Portioner |
Halvmogen | 1000 g | -10% | -20% | -30% | 400 g | 1 |
Fullt mogen | 1000 g | -10% | -20% | -20% | 500 g | 1 |
Portionsvikt: Beräkna en portionsvikt på 400-500 gram ätbart fruktkött för en portion melon med skinka, eller en råvikt av 800-1100 gram. Halvera mängderna om det är en förrätt. Se recept > Melon med skinka.
SÅ ANVÄNDS OGEN
Ogen används som andra sockermeloner. En utmärkt sallads- och efterrättsmelon. Passar väl att ätas med kokt eller rökt skinka. Läs mer > Meloner.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10