Engelsk översättning ogen melon, Ha´Ogen, Israel cantaloupe

Fransk översättning melon ogen

Italiensk översättning melone ogen

Tysk översättning Ogenmelone

Spansk översättning melón ogen

Ogenmelon är en liten rund sockermelon (läs mer > Meloner), närmare bestämt en hybrid av cantaloupe (läs mer > Cantaloupemeloner). Ha´Ogen (heb. = "ankaret") var en populär melon på 1950-talet i en israelisk kibbutz med samma namn. Fröna importerades från Ungern som anses vara ursprungsland. Det finns olika sortvarianter. Se film, klicka på "Midwest Gardens" under bilden ovan.

  • Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Israel, 1950-talet med anor från Ungern.
  • Form och vikt: Rund 10-15 centimeter stor. Vikt 0,5-2 kilo.
  • Skal och färg: Tunt, på mogen frukt gulgrönt och brunfläckigt med längs­gående limegröna ränder markerande stora klyftor. Förekommer med slät eller knottrig yta. 
  • Fruktkött: Grönt fruktkött ljusnande in mot melonens centrum. Fruktköttet i en mogen ogen är ganska fast och mycket saftigt. 
  • Mognad: Sommar, tidig höst. Mognad avgörs främst på doften som är svagt blommig tropisk doft (i rumstemperatur). Den mjuknar också något. Kläm försiktigt i blomänden.
  • Smak: Söt, påminnande om ananas.
  • Alternativ vara: Cantaloupe eller andra sockermeloner.
  • Säsong/försäljning: Säljs främst på senhösten.
  • Förvaring: 6-8°C. Hållbar 1-2 veckor. Några dagar vid 20°C.


VIKT & PORTIONSVIKT OGEN

Ogen väger färdigmogna 0,5-2 kg. Andelen mjukt fruktkött i omogen melon cirka 40%, i en fullt mogen 50-55%. Resten är kärnhus, skal och hårt fruktkött.


Ogen normtal

Råvikt

Kärnhus

Skal

Hårt kött

Ätbart

Portioner

 Halvmogen

1000 g

-10%

-20%

-30%

400 g

1

 Fullt mogen

1000 g

-10%

-20%

-20%

500 g

1


Portionsvikt: Beräkna en portionsvikt på 400-500 gram ätbart fruktkött för en portion melon med skinka, eller en råvikt av 800-1100 gram. Halvera mängderna om det är en förrätt. Se recept > Melon med skinka.


SÅ ANVÄNDS OGEN

Ogen används som andra sockermeloner. En utmärkt sallads- och efterrättsmelon. Passar väl att ätas med kokt eller rökt skinka. Läs mer > Meloner.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10

Läs mer

Meloner

Cantaloupemeloner

Matbiologi frukt