(ogenmelon)
ogen melon, Ha´Ogen, Israel cantaloupe
melon ogen
melone ogen
Ogenmelone
melón ogen
Ogenmelon är en liten rund sockermelon (läs mer > Meloner), närmare bestämt en hybrid av cantaloupe (läs mer > Cantaloupemeloner). Ha´Ogen (heb. = "ankaret") var en populär melon på 1950-talet i en israelisk kibbutz med samma namn. Fröna importerades från Ungern som anses vara ursprungsland. Det finns olika sortvarianter. Se film, klicka på "Midwest Gardens" under bilden ovan.
VIKT & PORTIONSVIKT OGEN
Ogen väger färdigmogna 0,5-2 kg. Andelen mjukt fruktkött i omogen melon cirka 40%, i en fullt mogen 50-55%. Resten är kärnhus, skal och hårt fruktkött.
Ogen normtal | Råvikt | Kärnhus | Skal | Hårt kött | Ätbart | Portioner |
Halvmogen | 1000 g | -10% | -20% | -30% | 400 g | 1 |
Fullt mogen | 1000 g | -10% | -20% | -20% | 500 g | 1 |
Portionsvikt: Beräkna en portionsvikt på 400-500 gram ätbart fruktkött för en portion melon med skinka, eller en råvikt av 800-1100 gram. Halvera mängderna om det är en förrätt. Se recept > Melon med skinka.
SÅ ANVÄNDS OGEN
Ogen används som andra sockermeloner. En utmärkt sallads- och efterrättsmelon. Passar väl att ätas med kokt eller rökt skinka. Läs mer > Meloner.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10