Om vetemjöl

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om vetemjöl

(starkt, extra starkt, hårt vetemjöl, mellanstarkt vetemjöl, svagt, mjukt vetemöl, konditorvetemjöl, konsumtion vetemjöl)

Vetemjöl är malda vetekärnor av olika vetesorter (läs mer > Om vete). Mestadels finmalt vitt mjöl av vetesorten Brödvete (se dito), utan grodd och skaldelar (läs mer > Sädeskornets anatomi). Med grodd och kli är det ett fullkornsvetemjöl, även kallat grahamsmjöl (se dito). Det finns olika varianter av Brödvete och man brukar skilja på mjukt och hårt vete som har olika egenskaper.


OLIKA VETEMJÖL

Vetemjöl (siktat) delas in i tre grupper beroende på kornen hårdhet, med vilket avses mjölets proteinhalt i siktat mjöl. Hårt (benämns "starkt") mjöl är generellt mindre stärkelserikt och mer glutenrikt än mjuka och passar därför bra till att baka matbröd och pasta, medan mjukt (benämns "svagt") mjöl fungerar bäst till småbröd (småkakor). Hårt vetemjöl är lätt krämfärgad, är smakrikare än mjukt och kräver mer knådning.

  • Starkt eller extra starkt vetemjöl 11-15% protein, till exempel dinkelmjöl (~13%). Ger högt och poröst bröd.
  • Mellanstarkt vetemjöl 10-12% protein, t.ex. vanligt kärnvetemjöl (~10%). Fungerar som allroundmjöl.
  • Svagt vetemjöl 8-10% protein, t.ex. konditorvetemjöl. Passar till bakverk som inte får bli sega eller för höga.

Proteinhalten i mjölsorterna varierar lite beroende på vilken kvarn (producent) som malt mjölet. Durumvete och Vetemjöl special är också att betrakta som stark mjöl även om proteinhalten ligger på gränsen till mellanstarkt (cirka 12%). Svagt mjöl hittar man inte i vanliga livsmedelsbutiker, men bagaren kan köpa.


Vetemjölsorter i svenska butiker:

  • Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl ("hushållsvetemjöl") är finmalt mjöl av brödvete utan kli och grodd. Det är ett ”all-round-mjöl” med hög halt av stärkelse och med goda bakegenskaper. Det används till matbröd och finbaksbröd som tårtbotten och småkakor, eller i matlagning av såser med mera. Läs mer > Vanligt vetemjöl.
  • Vetemjöl Special ("brödbaksmjöl") är vetemjöl specialanpassade för att baka luftigt matbröd. Det finns även ekologiskt Vetemjöl Special. Läs mer > Specialvetemjöl.
  • Grahamsmjöl är fullkornsvetemjöl är malda vetekärnor av Brödvete inklusive kli och grodd. Även ekologiskt. Används till ljust matbröd, skorpor och kex, men också till gröt och panering. Läs mer > Grahamsmjöl.
  • Durumvetemjöl ("pastamjöl") är finmalt vitt mjöl av durumvetekärnor utan kli och grodd. Det är extra proteinrikt och används till pasta och italienskt bröd som ciabatta och focacchia. Läs mer > Durumvetemjöl.
  • Dinkelmjöl (speltmjöl) är mjöl från speltvete även kallat dinkelvete. Spelt är en gammal hård vetesort och föregångaren till brödvete. Mjölet är populärt inom hälsokost. Läs mer > Dinkelvetemjöl.
  • Glutenfritt mjöl finns som alternativ till vetemjöl för glutenintoleranta. Läs mer > Specialvetemjöl. 
  • Andra vetemjöl: Till och från förekommer andra vetemjöl i handeln, till exempel Manitoba Cream. Läs mer > Specialvetemjöl.


SÅ ANVÄNDS VETEMJÖL

Vanligt vetemjöl, Vetemjöl Special, durum- och dinkelvetemjöl är siktat vitt mjöl, det vill säga utan grodd och skaldelar. Sådant mjöl används till att baka vitt bröd (läs mer > Om vitt matbröd). Med grodd och skaldelar som i grahamsmjöl blir det fullkornsvetemjöl, av vilket man bakar ljust bröd (läs mer > Om ljust matbröd). Vetemjöl används också i finbaksbröd (läs mer > Om bakverk, finbröd), till redning av såser (läs mer > Om sås och såser), till panering (läs mer > Så panerar man), till pasta, pajer och pannkakor, eller på annat sätt i matlagningen.


KONSUMTION VETEMJÖL SVERIGE


 Kg/person och år

1960

1980

2000

2008

60>08

 Vetemjöl Kg

  16

  14

  11

  9

-44%

 Kcal per dag

159

134

107

90

Nedgången i konsumtion främst på grund av att svensken köper allt mer färdigbakat bröd.
Färdigt bröd har ökat med över 50% under perioden. Läs mer > Brödkonsumtion.


©
Kunskapskokboken. Reviderat 2020-12

Läs mer

Om vete

Sädeskornets anatomi

Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl

Specialvetemjöl

Grahamsmjöl, fullkornsvetemjöl

Durumvetemjöl

Dinkelvetemjöl

Matbrödkonsumtion

Brödvete

Proteiner

Om vitt matbröd

Om ljust matbröd

Om bakverk, finbröd

Om sås och såser