Mirabeller

Fotograf/bild: Film: Raintree Nursery, mirabelle

Mirabeller

(mirabeller, mirabell)

Latin: Prune domestica ssp. syriaca

Engelsk översättning mirabelle plum

Fransk översättning mirabellier, mirabelle

Italiensk översättning mirabolani, mirabolano

Tysk översättning Mirabellen, Mirabelle, Gelbe Zwetschge Polnisch = mirabelka

Spansk översättning mirabela

Mirbeller är biologiskt en underart av arten plommon, tillika en sortgrupp (läs mer > Plommon). Det är ett buskliknande träd som blir 4-10 meter högt. Blommorna är vita. Det finns många sortvarianter. Mirabell och Körsbärsplommon (se dito) förväxlas ofta med varandra. Se film, klicka på "Raintree Nursery" under bilden ovan. 

Förekomst: Plommonet är hemmahörande i Turkiet, troligen utvecklad från en vild sort i Antalolien (sydöstra Turkiet) eller i Persien (Iran). Därifrån har den spritts runtom i Europa och Nordafrika. Mycket populär i Tyskland, främst i södra Tyskland. I Frankrike odlas mirabelle i områden som Nancy, Metz och framför allt i Lorraine (= 70% av odlad världsproduktion). 1996 ursprungsskyddades Mirabelle de Lorraine av EU (läs mer > Ursprungsskydd EU). I Metz hålls en Mirabellefestival varje år i augusti. I Spanien främst i Galicien, Spaniens nordöstra hörn. I England odlas mirabeller i bland annat Sussex, förvildade förekommer den lite varstans som häckar eller prydnadsträd i parker och trädgårdar. Förekommer som parkträd i södra och mellersta Sverige.

Frukten: Trädet ger rikligt med små plommon. Ett träd kan ge upp till 100 kilo frukt vilket motsvarar 10.000 stycken.

  • Utseende/karaktär: Frukten är en rund eller rundoval fristensfrukt, fruktköttet lossar lätt från kärnan (läs mer > Stenfrukters anatomi). Plommonet som har tunt och syrligt skal, blir 2-3 centimeter lång. Färgen gul, gyllengul eller gul-röd. 
  • Vikt: Runt 10 gram/styck. Skal och kärna utgör 25-30%.
  • Mognad: Augusti-september.
  • Smak: Fruktköttet är saftigt, mycket sött och välsmakande.
  • Alternativ vara: Plommon är i allmänhet utbytbara mot varandra.
  • Försäljning: Sällsynt förekommande i butik.
  • Förvaring: Svalt, kort hållbarhet.
Odla: Trädet är härdigt, men frukten är frostkänslig. Gillar inte hög värme och trivs bäst i daglig växling mellan varma dagar och kalla nätter. Arten är självfertil och kan förökas genom sådd. Det tar 6-7 år innan trädet bär frukt och rikligt efter 10 år. Trädet beskärs endast vid behov, död ved, vertikala grenar eller inåtväxande grenar.


SÅ ANVÄNDS MIRABELLER

Mirabeller används som bordsfrukt, till marmelad och i bakverk. I Frankrike används merparten till marmelad, i andra hand till plommonbrännvin (au de vie). Av frukten görs också likör.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09

Läs mer

Plommon

Ursprungsskydd EU

Stenfrukters anatomi

Recept med Mirabeller

Det finns 1 recept med Mirabeller