Marsala Chai

Marsala Chai

(chá, chai, chaite, chai-latte, smaksatt te)

Chai = "te" i många språk, med härkomst från Mandarinkinesiskans "chá" som betyder te. I västvärlden talar man om "chaite" varvid man brukar avse så kallat marsala chai.

Marsala chai (hindi. "kryddat te") är svart (indiskt) te som smaksatts med kardemumma, ingefära och kanel. Smaken blir därmed kraftfull. Andra kryddor kan förekomma som smaksättare till exempel kryddnejlika, koriander, spiskummin, curryblad och annat. Sådant te är så vanligt förekommande i Indien och Sri Lanka att det kan betraktas som en nationaldryck. Det tillverkas ofta av sämre teblad, då man anser att kryddningen döljer kvalitetsbrister.

Chai-Latte är marsala chai toppat med varmskummad mjölk.

Omvandling torrt te: 1 dl = 25 gram. 100 gram = 4 dl.


SÅ ANVÄNDS MARSALA CHAI

Marsala chai dricks som annat te. Chaitepåsar bör vändas upp och ner några gånger, eftersom kryddningen under transport kan lägga sig i botten av påsen. Detsamma kan gälla för teburkar.

Bryggning: Vattentemperatur: Kokhett (för att dra ut kryddsmakerna). Dragningstid: Några minuter.

Smak: Kryddigt och beroende av ingående kryddor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06
Läs mer

Smaksatt te

Svart te

Allt om te

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj