Grynkorvar

Fotograf/bild: Grynkorvens Vänner

Grynkorvar

(rote Grützwurst, Tiegelwurst, Knipp, Hackgrütze, Hackwack, Carlenberger Pfannenschlag, Stippgrütze, Pinkelwurst)

Engelsk översättning groats pudding, white pudding, oatmeal pudding

Tysk översättning Grützwurst, Grapenwurst

Grynkorv har grynig konsistens tack vare grovmalt kött och av gryn, vanligtvis korngryn som i Västgötakorv, Småländskt isterband och Stångkorv. Sägs bara "grynkorv" avses som regel den förstnämnda. En variant av grynkorv är värmländsk Hackkorv som också innehåller inälvor. I Tyskland finns blodkorv med inblandning av gröt eller gryn, "Rote Grützwurst" (läs mer > Blodkorv). En korv kan också vara grynig tack vare hackad rå potatis, som i Värmlandskorv, eller ris som i småländsk Rishultskorv. Läs mer, se respektive korv.

Historia: Att blanda upp gryn och annat i korven var förr ett sätt att dryga ut köttet med billigare råvaror, på den tiden kött var en bristvara och dyrt. Främst handlade det om griskött från slakten inför jul. Av mindre ädelt kött och restbitar gjordes korv, varvid även inälvor och blod kunde slinka med. Om kon och oxen blev för gammal och sliten, gjorde man korv även av dem. Äldst är grynkorv med korngryn (Västgöta­korv). Potatiskorv (Värmlandskorv) tillkom i början av 1800-talet när potatisen slog igenom i Sverige på allvar. En ännu modernare variant är Rishultskorven från Småland i vilken ris ersätter korngryn och potatis. Läs mer, se respektive korv. Pölsa var förr en slags grynkorv (läs mer > Pölsa). Grynkorven är sakta och säkert på väg att försvinna på den svenska marknaden, på samma sätt som inälvskorven. Gamla fina klassiker som är billig bra snabbmat. Endast isterbandet ser ut att bita sig kvar i bordskanten ett tag till, men hur länge?

Tyska grynkorvar (Grützwurst = grynkorv, Graupenwurst = korngrynskorv): Naturligtvis finns det en mängd grynkorvar i korvens hemland Tyskland. Gryn i tysk korv förekommer mest i leverkorv, blodkorv och fläskkorv. Här några exempel.

  • Grynblodkorv: Gryn förekommer ofta i blodkorv och benämns till exempel Rote Grützwurst ("röd grynkorv"), eller Tiegelwurst ("tegelkorv"). Tote Oma (ty. "döda farmor") är en rätt av grynblodkorv med potatismos och surkål. Namnet är svart östtysk humor för att rätten är röd och slamsig, liknande farmor som råkat ut för en trafikolycka. Läs mer > Blodkorv.
  • Knipp (Hackgrütze, Hackwack, Carlenberger Pfannenschlag) består av enklare kött och köttrester med inblandning av gryn till exempel havregryn (Grütze = gryn). Varan förpackas i tjocka stänger eller rullar cirka 3 dm långa och 1-1,5 dm tjocka. Vanligtvis steks varan, som då mer liknar pölsa än en korv. Serveras endast med bröd eller potatis, gurka, rödbetor och liknande.
  • Stippgrütze (Wurstebrei) är en knippliknande anrättning av köttrester, inälvor, späck, korngryn och kryddor. Det är också en tjock korv som steks i skivor till pölsaliknande konsistens och servers enligt ovan. Jämför med Saumagen, se > Om haggis pudding, Saumagen.
  • Pinkelwurst ("pinkkorv") tillreds av späck eller ister, havregryn eller korn­gryn, lök och kryddor. Klassiskt tillbehör är tillagat grönkål. "Pinkel" betyder på tyska pinka/kissa, men i detta sammanhang namn på nötändtarm vars fjälster används till korven.

I Storbritannien finns bland annat white pudding (vit pudding) och oatmealpudding (havremjölspudding) vilket är en slags grynkorv. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-07

Läs mer

Isterband

Stångkorv

Värmlandskorv

Västgötakorv

Rishultskorv

Blodkorv

Om haggis pudding, Saumagen

Pölsa, lungmos

Film: Schlesische Grützwurst

Musik: Povel Ramels visa Grynkorv