Internationellt regelverk ost

Fotograf/bild: The Prospect

Internationellt regelverk ost

(Codex Alimentarius)

Internationell klassificering: Ostsorter som tillverkas i olika länder finns som regel beskrivna i Codex Alimentarius, FAO-WHO:s program för livsmedelsstandard. Där beskrivs bland annat ostens utseende, lukt och smak, för att inga oklarheter ska uppstå vid internationell handel. Jämför > Klassificering ost.

Ursprungsskydd EU: Inom Europeiska Unionen finns förordning om ursprungsskydd (läs mer > Ursprungsskydd EU). Detta innefattar att vissa ostar endast får tillverkas i vissa länder och skall tillverkas enligt traditionella metoder. Ett sådant EG-beslut 2005 var att "feta" endast får tillverkas i Grekland. Svecia är ett svenskt exempel på ost som endast får tillverkas i Sverige. I Frankrike finns sedan gammalt en ursprungsbeteckning för varor (Appellation d´Origine Controlée). Dessa omfattas numera även av EU-skyddet. Läs mer > Franska AOC-ostar.

Registrerade varumärken ®: De flesta ostnamnen är varumärkesskyddade och dessa namn skrivs med stor bokstav i Kunskapskokboken. Till och med namn som Hushållsost är en alldeles speciell ost och har registrerats som ett svenskt varumärke förbehållet svenska mejerier.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Klassificering ost

Ursprungsskydd EU

Franska AOC-ostar