Schinkenwurst, Schinkensülze
Grupper inom
Påläggskorv, leverpastej:
Skinkkorv är en kokt påläggskorv liknande kokt medwurst av fläskkött med insprängda bitar av nötkött. Klassisk kryddning är lök, senapskorn och muskot. En nordisk variant av italiensk mortadella (se dito).
- Korvtyp: Kokt påläggskorv, finmald köttmassa av fläskkött med bitar av nötkött, stoppad i stora fjälster (naturskinn). Läs mer Tillverkningsmetoder korv.
- Smak: Mild, lättkryddad.
- Alternativ vara: Kokt medwurst.
- Försäljning: Mycket sällsynt förekommande i butik numera.
- Jämförpris relativt annan huvudvara: Mycket högt för att vara tillbehör. Mer relevant är att jämföra med huvudråvaror som korv: Medellågt, cirka 100 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: 0-4°C. Hållbar en vecka eller mer. Se förpackning.
- Näringsvärden cirka: Protein 12-13%, fett 17-19%, kolhydrater 0-5%, salt 2-3%, vatten 63-67%, energi 220-225 Kcal/100g, verklig kötthalt runt 60%.
Schinkenwurst (ty. skinkkorv): Tysk skinkkorv kan vara olika slags maträtts- och påläggskorv där griskött ingår med varierande malningsgrad, kokt eller rökt. Även bredbar. Korv med skinkbitar enligt ovan brukar benämnas Schinkensülze (sylta är enligt tysk terminologi också en korv). Se film via länk nedan > Schinkensulzn und Schinkenwurst.
SÅ ANVÄNDS SKINKKORV
Skinkkorv används tunnskuret som påläggskorv.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09