Aloe Vera dryck

Aloe Vera dryck

(Curaçao-aloë, Barbados-aloë)

Aloe vera är en liljeväxt som ser ut som en kaktus och en vanlig krukväxt förekommande i många hem. Det är en upp till 6 dm hög och lika bred växt, med tjocka grön-gråa spetsiga och taggiga blad som sitter i en rosett. Blommorna, som sitter på kraftiga stjälkar, är gula till rödaktiga. Härkomst från medelhavsområdet eller Kanarieöarna, men har spritts till Västindien och i en något förändrad form till Indien och Östafrika.

Växtens saft (Curaçao-aloë, Barbados-aloë) har länge används medicinskt som laxativ, smärtstillande och för sårläkning av bränd hud. Saft innehåller ett stort antal aminosyror, mineral, enzymer och vitaminer, främst B-, C-, E- och A-vitamin och bitterämnen.


SÅ ANVÄNDS ALOE VERA

Produkten odlas i stor omfattning och används av bland annat kosmetikaindustrin och på senare tid som kosttillskott t.ex. i sportdrycker. Livsmedelsverket har undersökt näringsinnehållet i fem olika aloe vera-produkter, som marknadsförs som kosttillskott. Samtliga innehöll hög andel vatten, men få eller inga vitaminer och mineraler.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-10

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj