Ginger beer, Ginger ale

Ginger beer, Ginger ale

Ginger beer är  inte en öl utan en kolsyrad, söt, läskande dryck som smaksätts med ingefära. Drycken är som regel numera alkoholfri, men originalet var alkoholhaltigt upp till 11%, vanligtvis dock betydligt lägre. Ginger Beer uppfanns i England i mitten av 1700-talet, vareften den blivit populär främst i USA och Kanada. Ursprungligen tillverkades ölet av ingefära, socker, vatten, citronjuice och en svampbakterie Saccharomyces florentinus ("ginger beer plant"), som får stå och jäsa några dagar. Numera har drycken kolsyrats och ingredienserna kan variera.

Ginger ale är en liknande kolsyrad, söt dryck smaksatt med ingefära. Det finns två varianter, golden och dry. Golden är mörk, grumlig, söt och ofta med små bitar av ingefära vilket ger kraftigare smak. Denna är den ursprunga och skiljer sig föga från ginger beer. Dry ginger ale är däremot en ljusare, klarare läsk med mindre smak av ingefära, en dryck som blev populär i USA under förbudstiden då man använde den som groggvirke. Dry blev då och är fortfarande en populärare dryck än golden.

Ginger beers och ales säljs på burk som vanligt läsk, dock sällsynt förekommande i Sverige.


SÅ ANVÄNDS GINGER BEER OCH GINGER ALE

Ginger beer används som en läsk, ofta som ett alternativ till öl. Alternativt blandas ginger beer med öl, företrädesvis då en engelsk ale till en slags shandy. Den kan också blandas till en drink med sprit, på klassiskt sätt med mörk rom från Bermuda vilket då benämns Dark "N" Stormy. Tillsammans med vodka och lime blir det cocktailen Moscow Mule vilket var populärt i USA på 1950-talet. Golden ginger ale används mest som läsk utan annan inblandning, medan dry oftare blandas till drinkar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04

Läs mer

Bild ginger beer

Bild ginger ale

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj