Aloe Vera dryck

Aloe Vera dryck

(Curaçao-aloë, Barbados-aloë)

Latin: Aloe abyssinica, Aloe barbadensis, Aloe vulgaris, Aloe perfoliata var. vera

Engelsk översättning aloe vera

Fransk översättning aloe vera

Italiensk översättning aloe vera

Tysk översättning Aloe Vera

Spansk översättning aloe vera

Aloe vera är en liljeväxt som ser ut som en kaktus och en vanlig krukväxt förekommande i många hem. Det är en upp till 6 dm hög och lika bred växt, med tjocka grön-gråa spetsiga och taggiga blad som sitter i en rosett. Blommorna, som sitter på kraftiga stjälkar, är gula till rödaktiga. Härkomst från medelhavsområdet eller Kanarieöarna, men har spritts till Västindien och i en något förändrad form till Indien och Östafrika.

Växtens saft (Curaçao-aloë, Barbados-aloë) har länge används medicinskt som laxativ, smärtstillande och för sårläkning av bränd hud. Saft innehåller ett stort antal aminosyror, mineral, enzymer och vitaminer, främst B-, C-, E- och A-vitamin och bitterämnen.


SÅ ANVÄNDS ALOE VERA

Produkten odlas i stor omfattning och används av bland annat kosmetikaindustrin och på senare tid som kosttillskott t.ex. i sportdrycker. Livsmedelsverket har undersökt näringsinnehållet i fem olika aloe vera-produkter, som marknadsförs som kosttillskott. Samtliga innehöll hög andel vatten, men få eller inga vitaminer och mineraler.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-10