Grevé® är den yngsta av våra verkligt svenska ostar. Osten utvecklades på mejeriernas ostförsöksstation i Ö-vik. 1963 startade tillverkningen på mejeriet i Ö-vik samt på mejerierna i Bollnäs och Hudiksvall. Det är propionsyrakulturen som ger Grevé-osten den söta, nötliknande smaken och de fina stora piporna (hålen).

Ursprung: Örnsköldsvik, Sverige, lanserad 1963.

Osttyp: Rundpipig, cylindrisk hårdost, 12-14 kg, komjölk

Ytskikt: Vax.

Snittyta: Ljusgul-gul, runda till ovala pipor, 10-40  mm.

Konsistens: Halvhård, jämnt smältbar, skivbar.

Smak: Mild, sötaktig, nötliknande.

Lagring: Minst tre månader.

Fetthalt: 17%, 28 %.

Förvaring: Högst +10°C, kan frysförvaras i max 3 mån.

Kommentar:  Den norska osten Jarlsberg var en källa till inspiration under utvecklingen.

Läs mer

Så skapades Grevéosten

Recept med Grevé ®

Det finns 2 recept med Grevé ®