Matbestick
(huvudbestick, vardagsbestick, festbestick, matsked, msk, tesked, tsk)
cutlery, table spoon, teaspoon
couverts, cuillčre ā soupe/CaS, cuillčre ā thé
posate, cucchiaio da tavola, cucchiaio da tč
Besteck, Esslöffel, Teelöffel
cuchillería, mesa cuchara, cuchara de té
Bestick är en "uppsättning redskap att äta med" bestående av kniv, gaffel och sked (eller 2 av dessa). Bruket att vid dukning lägga ut bestick på bordet blev vanligt först på 1800-talet. Bestickens utformning varierar efter användningssätt, till förrätter och efterrätter är de mindre än till huvudrätten. Detta gäller såväl, knivar och gafflar som skedar. Det finns speciella bestick för vissa maträtter. Se > Speciella bestick. Vardagsbestick tillverkas ofta i rostfritt stål. Rustika bestick för kött kan ha träskaft. Festbestick är traditionellt av silver.
Matsked (msk) är också en måttenhet. 1 msk = 15 ml = 3 tsk.
Tesked (tsk) är också en måttenhet. 1 tsk = 5 ml = 5 krm. 1 msk = 3 tsk.
PS: Alla mått i recept skall vara strukna, dvs jäms med kanten (inte "rågade"), om inget annat avses.
Läs mer
Recept med Matbestick
Det finns 2 recept med Matbestick
-
Canard/caneton ā la presse - pressad anka, även kallad ā la rouennaise eller canard au sang (blodanka)
Tid: 1 tim , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Bécasse au fumet, flamberad morkulla
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman