De Kaaskamer, Amsterdam

Fotograf/bild: The Star

Världens ostkonsumtion

Ostkonsumtionen inom Europa är generellt hög, men varierar väsentligt mellan olika länder. Sverige har världens högsta konsumtion av hårdostar med cirka 13 kg per person och år. I andra länder konsumerar man främst mjukostar som i Frankrike. Högst per capitakonsumtion av ost står Grekland för med närmare 30 kg per person och år, medan konsumtionen till exempel i Ryssland är cirka 6 kg och i Japan blygsammma 2 kg per capita.

Storkonsumenter (över 20 kg per capita):
* Grekland (29 kg)
* Frankrike (25 kg)
* Island (25 kg)
* Danmark (23 kg)
* Tyskland (22 kg)

Medelkonsumenter (11-20 kg per capita):
* Italien (20 kg)
* Schweiz (20 kg)
* Österrike (19 kg)
* Finland (18 kg)
* Sverige (18 kg)
* Tjeckien (16 kg)
* USA (16 kg)
* Norge (15 kg)
* Nederländerna (15 kg)
* Kanada (14 kg)
* Australien (12 kg) 
* Storbritanien (11 kg)

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Svensk ostkonsumtion

Ostfrämjandet