Ostkonsumtionen inom Europa är generellt hög, men varierar väsentligt mellan olika länder. Sverige har världens högsta konsumtion av hårdostar med cirka 13 kg per person och år. I andra länder konsumerar man främst mjukostar som i Frankrike. Högst per capitakonsumtion av ost står Grekland för med närmare 30 kg per person och år, medan konsumtionen till exempel i Ryssland är cirka 6 kg och i Japan blygsammma 2 kg per capita.
Storkonsumenter (över 20 kg per capita):
* Grekland (29 kg)
* Frankrike (25 kg)
* Island (25 kg)
* Danmark (23 kg)
* Tyskland (22 kg)
Medelkonsumenter (11-20 kg per capita):
* Italien (20 kg)
* Schweiz (20 kg)
* Österrike (19 kg)
* Finland (18 kg)
* Sverige (18 kg)
* Tjeckien (16 kg)
* USA (16 kg)
* Norge (15 kg)
* Nederländerna (15 kg)
* Kanada (14 kg)
* Australien (12 kg)
* Storbritanien (11 kg)
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12