braising pot, heavy-bottomed saucepan
braisière, casserole à fond épais, fait-tout
brasare, brasiera, casseruola di brassa
Bratentopf, Schmortopf
cacerola de fondo grueso
Grupper inom
Kastruller:
Stekkastrull (fr. braisière) är en stor rund, oval eller fyrkantig kastrull med lock och tjock värmeupptagande botten lämplig för stekning och bräsering av mat. Stekkastrull är en modernare variant av (järn-)gryta. Sägs "gryta" i recept kan man lika gärna använda en stekkastrull. (läs mer > Grytor). En liten stekkastrull benämns såtös (läs mer > Såtös).
- Braisière (fr. braiser = bräsera) är en stor gryta eller stekkastrull. Kan även avse mörk buljong (läs mer > Mörk buljong), eller en enklare restaurang (sv. brasserie) modell pub eller inn i England. Ursprungligen = bryggeri i Frankrike.
- Fait-tout (fr. "kan göra allt") brukar avse grytor eller stekkastruller, men kan också avse en stekpanna med lock. Begreppet används också i andra sammanhang.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01