Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Om challah, bergis, barkis
(challah = vitt judiskt bröd, förebild till bergis, challot, challos, chalka, barches, hallah, khala, khale, kitke, berkhes, barches, bukhte, dacher, koylatch, koilitsh, shtritsl )
challah = white Jewish bread
challah = pain juif blanc
Challah = weißes jüdisches Brot
Challa = weißes jüdisches Brot
jalá = pan judío blanco
Challah (hebreiska , plur. challot, challos) är ett konstfullt flätat judiskt sabbatsbröd. Det är ett vitt luftigt vetebröd liknande svensk långfranska, men med tillsats av ägg och socker eller honung, samt garnerad med vallmo. Challah är förebild för bergis (barkis) som är en svensk variant. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Bergis, barkis (bergis i Stockholm, barkis i Göteborg) är ett osötat franskbröd som även innehåller mjölk och vars yta är beströdd med vallmofrö. Brödet bakas antingen med en snodd degsträng ovanpå, eller med en skåra i brödets längdriktning. Det kan också vara flätat. Brödets namn kommer ursprungligen från det judiska ordet berakhot, som är en sabbatsbön. Förebild är det judiska sabbatsbrödet challah (läs mer > Challah). Enligt gammal tradition är också bergis ett festbröd. Under Gustav III:s tid fick judarna rätt att bosätta sig i Stockholm, Norrköping och Göteborg. Det är i dessa regioner som detta bröd gjort sig känt. Se recept > Bergis, barkis.
SÅ BAKAS CHALLAH
Vetemjöl, jäst, ljummet vatten, honung eller socker, matolja, ägg och salt blandas till en lös men inte kladdig deg. Degen knådas väl och får jäsa övertäckt till dubbel storlek i cirka en timme. Degen delas i tre, fyra eller sex längder som flätas samman, varefter det åter får jäsa till dubbel storlek. Brödet penslas med en blandning av ägg, socker och olivolja och beströs med vallmofrön innan det gräddas i 190°C i cirka 40 minuter. Se recept > Challah.
SÅ ANVÄNDS CHALLAH
Enligt judisk tradition inleds sabbaten (vilodagen = fredag) med "Helgad vare Du, vår herre Gud, kung av universum, som ger oss bröd från Jorden", ett välsignande av två bröd övertäckta med en duk. Detta dubbla bröd (hebreiska = lechem mishneh) symboliserar den "manna från himmelen" som judarna erfor när de vandrade genom öknen på Moses tid. Jämför Matza som är ett hårt judiskt symbolbröd (läs mer > Om matza).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-06
Läs mer
Recept med Om challah, bergis, barkis
Det finns 2 recept med Om challah, bergis, barkis
-
Bergis, barkis - vitt festbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan