Fotograf/bild: Rydlinge Plantskola
Astrakan (S)
(Astrakan, Gyllenkroks astrakan, Röd astakan = svenskt sommaräpple)
Astrakan = Swedish summer apple
Astrakan = pomme été suédoise
Astrakan = mela estiva svedese
Astrakan = schwedischer Sommerapfel
Astrakan = manzana sueca de verano
Grupper inom
Äpplen:
Astrakan (Gyllenkroks astrakan, röd astrakan) är ett mjukt, saftigt och sött klassiskt sommaräpple.
- Ursprung: Osäker. Tidigare ansågs äpplet härstamma från Astrachan vid Kaspiska Havet, men ursprung är okänt. Eventuell härkomst från herrgården Regnaholm i norra Östergötland. Sorten uppmärksammades på 1850-talet och började spridas 1863 från Experimentalfältet i Stockholm.
- Form: Vanligen medelstora, rundade, ibland kägellika.
- Skal/färg: Glänsande, ofta med ett tunt vaxskikt. Ljusgul grundfärg med flammig halv- eller heltäckande ljusröd färg. Röd Astrakan: Grundfärg ljusgrön/grön, med röd täckfärg runt om.
- Fruktkött: Mjukt, saftigt, ofta genomskinligt. Blir fort mjöligt.
- Smak: Söt med angenäm arom. Blir snabbt mjölig och smaklös efter skörd.
- Hållbarhet: Kort hållbarhet. Någon dag i rumstemperatur, upp till en vecka i kylskåp.
- Användning: Matäpple som bör ätas nyskördat. Bra mosfrukt.
- Odlingszon: 1-4.
- Träd: Certifierad. Soligt läge. Gammal beprövad sort. Svagväxande med tidig och riklig skörd. Bra på de flesta jordar.
- Pollineras av bland annat Alice, Gravensteiner, Katja, Maglemer, Melba, Mio, Oranie, Sävstaholm och Transparante Blanche.
- Skördas i Sverige: September.
- Sverige: Östergötlands landskapsäpple. Det finns även Stor Klar Astrakan. Klassiskt gammal äppelsort. Astrakan var äpplet som Oscar och Chritina tog med sig från Duvemåla till "Amerikat" enligt Wilhelm Mobergs roman Utvandrarna.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09