Astrakan (S)
(Astrakan, Gyllenkroks astrakan, Röd astakan = svenskt sommaräpple)
Astrakan = Swedish summer apple
Astrakan = pomme été suédoise
Astrakan = mela estiva svedese
Astrakan = schwedischer Sommerapfel
Astrakan = manzana sueca de verano
Astrakan (Gyllenkroks astrakan, röd astrakan) är ett mjukt, saftigt och sött klassiskt sommaräpple.
- Ursprung: Osäker. Tidigare ansågs äpplet härstamma från Astrachan vid Kaspiska Havet, men ursprung är okänt. Eventuell härkomst från herrgården Regnaholm i norra Östergötland. Sorten uppmärksammades på 1850-talet och började spridas 1863 från Experimentalfältet i Stockholm.
- Form: Vanligen medelstora, rundade, ibland kägellika.
- Skal/färg: Glänsande, ofta med ett tunt vaxskikt. Ljusgul grundfärg med flammig halv- eller heltäckande ljusröd färg. Röd Astrakan: Grundfärg ljusgrön/grön, med röd täckfärg runt om.
- Fruktkött: Mjukt, saftigt, ofta genomskinligt. Blir fort mjöligt.
- Smak: Söt med angenäm arom. Blir snabbt mjölig och smaklös efter skörd.
- Hållbarhet: Kort hållbarhet. Någon dag i rumstemperatur, upp till en vecka i kylskåp.
- Användning: Matäpple som bör ätas nyskördat. Bra mosfrukt.
Odling:
- Odlingszon: 1-4.
- Träd: Certifierad. Soligt läge. Gammal beprövad sort. Svagväxande med tidig och riklig skörd. Bra på de flesta jordar.
- Pollineras av bland annat Alice, Gravensteiner, Katja, Maglemer, Melba, Mio, Oranie, Sävstaholm och Transparante Blanche.
- Skördas i Sverige: September.
- Sverige: Östergötlands landskapsäpple. Det finns även Stor Klar Astrakan. Klassiskt gammal äppelsort. Astrakan var äpplet som Oscar och Chritina tog med sig från Duvemåla till "Amerikat" enligt Wilhelm Mobergs roman Utvandrarna.
Sommaräpplen markeras med (S) i innehållsförteckningen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09