Rött ris

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rött ris

(Så tillagas rött ris)

Engelsk översättning red rice

Fransk översättning riz rouge

Italiensk översättning riso rosso

Tysk översättning roter Reis

Spansk översättning arroz rojo

Rött ris är ett fullkornsris som innehåller färgämnet antocyanin i kliskiktet (läs mer Sädeskornets anatomi). Det finns olika sortvarianter av både asiatiskt och afrikanskt ris, oftast långkornigt. Läs mer > Fullkornsris. 

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 80 gram. 100 gram = 1,25 dl.
    Fullkornsris suger åt sig vatten när det kokas. 1 dl okokt ris ger ~2,6 dl kokt. 1 dl kokt ris ~0,4 dl okokt.
  • Portionsberäkning: Beräkna 1 dl okokt ris per portion, vilket ger 2,6 dl kokt ris (~250 gram, ~350 Kcal) utgörande en normalportion när riset serveras som tillbehör i maträtt.
  • Karaktär: Halvfast, lätt klibbigt.
  • Smak: Mustig smak, lätt nötaktig.
  • Alternativ vara: Annat fullkornsris eller vanligt matris.
  • Försäljning: Förekommer till och från i vanliga butiker, ibland i mixer med annat ris och andra sädesslag. Säljs mest som ekologisk vara. 
  • Jämförpris: Lågt pris som tillbehörsvara. Riset ökar i vikt med cirka 2½ gånger vilket ger tillagat pris = 40% av butikspris (läs mer > Om prisjämförelser). Ekologiskt rött ris runt 50% dyrare än vanligt ekologiskt fullkornsris (tillagat pris 20-35 kr/kg år 2016).

Hälsa: Rött ris är liksom annat fullkornsris fiber-, vitamin- och mineralrikt och anses nyttigare än vanligt vitt polerat ris. Det innehåller mer eller mindre mängd ohälsosam arsenik (läs mer > Om ris).


SÅ ANVÄNDS RÖTT RIS

Rött ris används som matris på samma sätt som annat ris. Passar som tillbehör eller som grund i en sallad. Används gärna i asiatiska länder som Indonesien till desserter. Tillagat fullkornsris är inte klibbigt och fungerar därför inte till asiatisk mat typ sushi. Tillagningstiden för fullkornsris är längre (40-45 minuter) än för polerat vitt ris (cirka 20 minuter). Se anvisning på förpackning. Läs mer > Så tillagas ris.

©
Kunskapskokboken. Reviderat 2023-07

Läs mer

Fullkornsris

Om ris

Så tillagas ris

Sädeskornets anatomi