(Så tillagas rött ris)
red rice
riz rouge
riso rosso
roter Reis
arroz rojo
Rött ris är ett fullkornsris som innehåller färgämnet antocyanin i kliskiktet (läs mer Sädeskornets anatomi). Det finns olika sortvarianter av både asiatiskt och afrikanskt ris, oftast långkornigt. Läs mer > Fullkornsris.
Hälsa: Rött ris är liksom annat fullkornsris fiber-, vitamin- och mineralrikt och anses nyttigare än vanligt vitt polerat ris. Det innehåller mer eller mindre mängd ohälsosam arsenik (läs mer > Om ris).
SÅ ANVÄNDS RÖTT RIS
Rött ris används som matris på samma sätt som annat ris. Passar som tillbehör eller som grund i en sallad. Används gärna i asiatiska länder som Indonesien till desserter. Tillagat fullkornsris är inte klibbigt och fungerar därför inte till asiatisk mat typ sushi. Tillagningstiden för fullkornsris är längre (40-45 minuter) än för polerat vitt ris (cirka 20 minuter). Se anvisning på förpackning. Läs mer > Så tillagas ris.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-07