Bockwurst, Thuringer Knobländer, Rote Wurst
Grupper inom
Maträttskorv:
Historia: Namnet Bockwurst användes frekvent i Bayern i början av 1800-talet, då man vid oktoberfesten drack Bockbier ((läs mer > Ljust bocköl) och olika korv därtill, som därvid kallades Bockwurst. 1827 omtalar Johann Andreas Schmeller i sin bayerska ordbok att bocköl med bockkorv är "en populär münchenerfrukost". Vid höstfesten i Berlin 1889 lär en lokal gästgivare vid namn Scholtz ha serverat en finare korv av kalv- och nötkött, i stället för den traditionella grova Knobländer. Till detta dracks det lokala ölet Tempelhofer Bock och gästerna sägs ha kallat korven för Bockwurst. De följande åren blev korven en vanligt förekommande snackskorv i Berlin med omnejd. Därmed hade tilltugget omvandlats till ett begrepp.
- Korvtyp: Maträttskorv råkokt eller förrökt och kokt korv typ wienerkorv (ty. Brühwurst). Vanligtvis 3 centimeter tjock, men smalare förekommer. Korven stoppas i naturskinn (fjälster) eller i ätbart konstskinn.
- Smak: Mild smak med inslag av vald kryddning.
- Alternativ vara: Frankfurter, wienerkorv, bratwurst.
- Försäljning: Korven saluförs inte i vanliga svenska butiker, men kan förekomma hos korvspecialist. I Tyskland ofta konserverad och då gärna i syrlig lag (Saure Zipfel, se dito).
Innehåll: Korven tillreds primärt av fläskkött och späck (grisfett). Nöt och annat kött får förekomma om det anges i namnet till exempel Lamm-Bockwurst. Typiska kryddor ät peppar, paprika, ingefära, muskot och koriander.
SÅ ANVÄNDS
Korven behöver bara värmas upp i vatten innan konsumtion. Klassiskt i Sverige är korv med korvbröd, senap och ketchup som snabbmat, i Tyskland är korv med brödstycke och senap klassisk som på bilden ovan. Som maträtt gärna med potatis eller potatismos, surkål och senap. Bockbier är den självklara drycken.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05
Läs mer
Recept med Bockwurst
Det finns 1 recept med Bockwurst
-
Hemlagad korvstoppad bratwurst
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan