
Keemun, Kina
(Qi Men Hong, Keemun Hao Ya A, Keemun Mao Feng, Keemun Xian Zhen, Keemun Gongfu or Congou, Keemun Xin Ya, Keemun Hao Ya och Hubei Keemun)
Grupper inom
Svart te:
Keemun Hao Ya A är den finaste varianten av Keemun, känt för sin höga grad av fina bladskott (läs mer > Tea buds). På kolonialtiden var detta te endast tillgängligt för det engelska kungahuset och överklassen. Teet produceras i en liten by vid namn Da Wu. Teet har en blommig sötma med inslag av rosiga toner.
Andra Keemuns är Keemun Mao Feng, Keemun Xian Zhen, Keemun Gongfu or Congou, Keemun Xin Ya, Keemun Hao Ya och Hubei Keemun.
SÅ ANVÄNDS KEEMUN
Bryggning ("western style"): 2 strukna tsk per tekopp (2,5 gram/3 dl). Vattentemperatur 90°C. Dragningstid 3-5 minuter.
Ceremoniell bryggning ("Easterns style"): 4 tsk (5-6 gram) per 1,5 dl vatten. Vattentemperatur 90-95°C. Dragningstid 5-10 sek. (6 gånger påtår à 5 sekunder). Läs mer via länk nedan > How to brew Keemun Black Tea.
Smak: Keemun har balanserad, fruktig samt blommig doft och smak. Färgen är vackert rödbrun. Speciellt uppskattad av engelsmännen och kan ingå i finare teblandningar. Dricks utan mjölk i Kina.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06