Fujiante, Kina

Fujiante, Kina

(Wuyi, yancha klippte, Tanyang Gongfu, Zhenghe Gongfu, Bailin Gongfu, Lapsang Souchong, Zhengshan xiaozhong, Zheng Shan Xiao Zhong, Jun Mei, Yin Junmei, Silver Steed Eyebrow, Jin Junmei, Golden Steed Eyebrow)

Fujian är Kinas mest framstående provins för produktion av te, både vad gäller volym, variation och kvalité. Det är ett vackert bergslandskap (Wuyi) beläget i sydöstra Kina mittemot Taiwan. I detta världsarvsområde växer flera 100-tals varianter av teplantan. Te i Fujiang är speciell för att det här framställs de fem tetyperna vitt, grönt, oolong, svart och blomte. Förutom grönt te har de övriga sin härkomst från provinsen. Utmärkta odlings­förhållander tillsammans med utmärkt hantverkskunnande gör att Fujian producerar många utsökta tesorter varav ett flertal fått fina utmärkelser.

Jasmineblommor är klassisk smaksättare av "doftte". Den buskartade växten med sina vita blommor hittar man på hög höjd utmed bergs­sluttningarna. Det är provinsens landsskapsblomma och tetypen har sin uppkomst härifrån. Läs mer > Jasminete.

Oolong (halvgrönt te) härstammar också från Fujian. Kända sorter är bland andra Da Hong Pao och Tie Guan Yin, båda från Wyyi-bergen. Teer härifrån benämns yancha ("klippte"). Läs mer om oolong > Halvgrönt te, oolong.

Vitt te består av tidiga blomembryon med eller utan späda blad. Det sägs att man var först med att tillverka vitt te i Fujian (läs mer > Vitt te).

Svarta teer är speciellt framstående i Fujiang, bland annat dessa.
  • Te till Gong Fu Chá (= kinesisk teceremoni): Tanyang Gongfu, Zhenghe Gongfu, Bailin Gongfu anses vara de tre bästa svarta teerna i Fujian, som enligt namnet lämpar sig till kinesisk teceremoni (se > Teceremonier).
  • Lapsang Souchong är ett välkänt svart te med ursprung från Wuyi-bergen i Fujian. Teet har en unik, tydlig röksmak, vilket erhålls genom att rosta bladen över brinnande tallvirke och cederträ. Teet har oftast ganska bitter smak. Originalet kallas Zheng Shan Xiao Zhong, där zhengshan betyder "ursprungsberget" dvs te från Wu Yi. Det sägs att detta är det först tillverkade svarta teet (läs mer > Svart te). Lapsang produceras numera även på annat håll till exempel i Taiwan. Det är ett omtycket te i Europa och Amerika. Små mängder ingår i teblandningen Earl Grey.
  • Jun Mei (Beautiful Eyebrow = "vackra ögonbrynet") är den finaste varianten av Lapsang Souchong. Namnet för att det torkade tebladet liknar ett ögonbryn. Det finns en silver- (Yin Jun Mei) och en guldvariant (Jin Jun Mei). Blad och blommor plockas tidig vår vilka har en subtilt drag av en söt kinesisk frukt benämnd "longan" (~litchi), vilket märks i det färdigbryggda teet med klar orange färg.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04

Läs mer

Jasminte

Halvgrönt te, oolong

Vitt te

Teceremonier

Svart te

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj