Longjing, Kina

Longjing, Kina

(Kinesiskt grönt te, Drakkällan, qiqiang)

Longjing (= "drakkällan") klassas ofta som Kinas främsta te av kineserna själva. Det är ett grönt te från Zhejiang-provinsen som ligger vid Kinas östra kust söder om Shanhai. Namnet kommer från en källa med detta namn i distriktet, vars vatten sägs flyta likt en drake rör sig. Det är ett på kinesiskt vis pannrostat te vilket förhindrar att teet börjar jäsa och oxidera (läs mer > Tillverkning te). Bladen plockas för hand och det bästa teet får man av vårskotten. Det finns 6 olika kvalitetsklasser, den bästa sorten (qiqiang) består endast av de finaste vårbladen (jämför > Biluochun). Tebladen rullas inte utan får behålla sin ursprungliga form och skall vara så jämna och lika varandra som möjligt.

Lokala varianter av Longjing: Xihu (west lake), Bird´s Tongue, Pre-Qingming, Shi Feng, Meijiawu, Bai och Qiantang Longjing.

Kopior: Tyvärr är det mesta av det longjingte som saluförs inte från Zhejiang, utan efterapningar (förfalskningar) odlade i andra provinser som Yunnan, Guizhou, Sichuan och Guangdong.

Omvandling torrt te: 1 dl = 25 gram. 100 gram = 4 dl. 1 tsk = 1,25 gram.


SÅ TILLAGAS OCH DRICKS LONGJING


De bästa sorterna bör enligt kinesen drickas i en tekanna tillverkade av klassisk Yixinglera, vilka varit i bruk sedan 1400-talet för just fint grönt te. Tillagat får teet en blek, ljusgrön färg. Läs mer > Tekannor.

Bryggning ("western style"): 1 rågad tsk per tekopp (2 gram/3 dl). Vattentemperatur 80°C (2,4 dl kokhett vatten + 0,6 dl kallt kranvatten i rumsvarm kanna/kopp). Dragningstid 2 minuter (2 gånger påtår à 1 minut) Läs mer > Tillagning te.

Ceremoniell bryggning ("Easterns style"): 3 tsk (5 gram) per 1,5 dl. Vattentemperatur 80°C. Dragningstid 5 sekunder (4 gånger påtår à 5 sekunder) Läs mer > Teceremonier.

Smak: Mild grästonad smak, som sägs ha toner som påminner om rostade kastanjen.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06

Läs mer

Grönt te

Allt om te

Tillverkning te

Biluochun, Kina

Tekannor

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj