Silver needle

Vitt te

(Bai Cha, Bai Mudan, Huang Cha, Bai Hao Yin Zhen, silvernålar, Junshan Yinzhen, Huoshan Huangya, Meng Ding Huangy, Da Ye Qing, Huang Tang, silverte)

Vitt te (kin. Bai Cha) består av de yngsta och spädaste toppbladen (läs mer > Tea bud), med eller utan de närmsta späda bladen under. "Vitt" för att de torkade tebladen har fjun som ger bladen vitaktig-gråvit färg. Det är ett exklusivt te. Teplantorna brukar skärmas av från solljus för att bladen skall bli extra bleka, det vill säga man minskar bildandet av klorofyll. När väl bryggt är bladen ljust gröna och teet blekt grå-gult. Bladen handplockas och de först plockade på våren ("first pick") är allra finast. Vitt te upphettas inte som grönt te i vattenånga eller panna, utan får vissna något och sedan torka i låg torr värme vilket ger en lätt oxidation (5-10%). Bladen bearbetas inte ytterligare eller endast mycket lätt (läs mer > Tillverkning te).  

  • White peony ("vit pion", kin. Bai Mudan) är en beteckning där både toppskott och underliggande blad ingår.
  • Silver needle (silvernålar, kin. Bai Hao Yin Zhen) är vitt te som bara består av toppskott (buds). "Needle" för bladets spetsiga forms skull och "silver" för att toppskotten har pyttesmå silvergrå fjun. Sådant te är extra exklusivt och ju fler fjun desto finare.

Silverte har inget med te eller vitt te att göra. Silverte kallas hett vatten som blandats med mjölk eller grädde.

Historia: Vitt te anses ha sitt ursprung från Fujian-provinsen i sydöstra Kina (läs mer > Fuijante, Kina). Silver needle var förr ett te som kineserna höll för sig själva, det var mycket ovanligt för européer att kunna inhandla eller ens bli serverad detta te. Numera produceras vitt te även i andra kinesiska provinser som i Yunnan och Jiangxi och i andra länder som Ceylon och Indien (Darjeeling).

Hälsa: Vitt och grönt te innehåller mer antioxidanter än svart te och anses därför häsosammare. Läs mer >  Grönt te.

Omvandling torrt vitt te: 1 dl = 18 gram. 100 gram = 5,5 dl. 1 tsk = 0,5-1 gram.
Låg vikt tack vare att buds och blad tar mycket plats.


SÅ ANVÄNDS VITT TE


Vitt te är exklusivt och dyrbart. På grund av sin milda, subtila smak passar det inte som matdryck utan bör avnjutas andaktsfullt, som ett meditativt njutningste utan mjölk eller andra tillsatser.

Bryggning ("Western style"): 1 rågad tsk per tekopp (1-2 gram/3 dl). Vattentemperatur 85°C (2,5 dl kokhett vatten + 0,5 dl kallt kranvatten i rumsvarm kanna/kopp). Dragningstid 3 minuter (påtår 1 minut). Vitt te kan dra längre än annat te, liten risk för bitterämnen. Läs mer > Tillagning te.

Ceremoniell bryggning ("Easterns style"): 1 msk (5 gram) per 1,5 dl vatten. Vattentemperatur 85°C. Dragningstid 5 sekunder (4 gånger påtår à 5 sekunder) Läs mer > Teceremonier.

Smak: White peony har mild, frisk, "grön" smak med viss sötma och smörighet. Silver needle har speciell, delikat, subtil och nyanserad smak med varierande toner av blommor, frukt, honung, kakao och nötter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06

Läs mer

Grönt te

Allt om te

Tillverkning te

Fujiante, Kina

Tea buds

Teceremonier

Tillagning te

Film: White tea

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj