turkey egg
              
                
                oeuf de dinde
              
                
                uovo del tacchino
              
                
                Truthahnei
              
                
                huevo del pavo
              
Kalkonägg är cirka 8 centimeter långa och väger cirka 85 gram (hönsgägg cirka 60 gram). Färgen varierar, men är vanligtvis krämgul med bruna små prickar. Smaken likartad med hönsägg. De har hög kolesterolhalt. En höna kan värpa 100-120 ägg under en period av sex månader. Hönorna behålls bara en säsong. Avel för snabbväxande bredbröstade kalkoner har medfört minskad fortplantningsförmåga. Kläckbarheten är endast 35 %. Artificiell befruktning är den enda möjligheten i kommersiell produktion. Vid naturlig parning klarar en tupp ett 10-tal hönor. Är hönorna för få kan de skadas så svårt att de dör av tuppens burdusa hantering. Ofta sätter man en speciell sadel på dem för att skydda ryggen. Läs mer > Kalkon.
SÅ ANVÄNDS KALKONÄGG
Kalkonägg används på samma sätt som hönsägg.
Hållbarhet: Likvärdigt hönsägg, 2-3 veckor i kylskåp.
Koktid: Mjukkokt 10-11 minuter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04