duck egg
              
                
                oeuf de canard
              
                
                uovo dell'anatra
              
                
                Enteei
              
                
                huevo del pato
              
Ankägg är något större än vanliga hönsägg, 6-7 centimeter höga. Äggen har en ljus grön färgton. Storlek, smak och äggproduktion varierar med ras. Ankor kan värpa som höns och under bra förhållander, det vill säga får tillräckligt med ljus och foder, så kan de få upp till 200 ägg per år. "Ankornas anka" (urfadern), med andra ord pekingankan, är ingen god ruvare. Äggen är gulvita och väger cirka 70 gram. Den svenska lantrasen blå anka värper 50-100 ägg om året, medan svensk gul anka värper ännu fler. Läs mer > Ankor.
Hälsa: Risk för salmonella i ankägg förekommer och bör därför ätas tillagad.
SÅ ANVÄNDS ANKÄGG
Ankägg är alldeles utmärkta till mat och bakning och används på samma sätt som hönsägg. Det anses till och med att ankägg är bättre till bak än andra ägg. 
Vikt: Cirka 125 gram per styck.
Hållbarhet: Likvärdigt hönsägg, 2-3 veckor i kylskåp.
Koktid: Mjukkokt 8-10 minuter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04