Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Om vinägrett, dressing
(vinägrett, dressing, vinägersås = olja och vinäger 2. pinzimonio (italiensk), ladolemonosås (grekisk) = vinägrett med kryddor)
dressing = oil and vinegar 2. pinzimonio (italian), ladolemono sauce (greek) = dressing with species
vinaigrette = huile et vinaigre 2. pinzimonio (italien), sauce ladolemono (grecque) = vinaigrette aux espèces
vinaigrette = olio e aceto 2. pinzimonio (italiano), salsa ladolemono (greco) = vinaigrette con condimento
Essigöl = Öl und Essig 2. Pinzimonio (italienisch), Ladolemono-Sauce (griechisch) = Dressing mit Gewürzen
vinagreta = aceite y vinagre 2. Pinzimonio (italiano), salsa ladolemono (griego) = aderezo con especias
Grupper inom
Om oljesåser, oljepasta:
Vinägrett (fr. vinaigrette) även kallat dressing, är en sås bestående av vinäger, olja och smaksättare. Den normala mängden vinäger till olja är 1 till 3, men man bör smaka sig fram. Dressing är i allmänhet detsamma som vinägrett, men var ursprungligen i England en salladssås gjord på majonnäs. Ordet härlett från "to dress" = att klä (sig), det vill säga "klä" maten med sås. Tillredd dressing skall inte blandas med sallad förrän strax före servering, oljan gör salladen "soggig" och se till att salladen är torr så att dressingen fastnar på bladen. Det finns ett stort antal dressings att köpa i handeln, men det är också enkelt att själv tillreda en dressing. För recept, klicka på "recept" till höger om bilden.
Ingredienser: Olja och vinäger av god smak, samt salt och peppar utgör grunden i en vinägrettsås. Som olja kan oliv-, raps-, majs-, druvkärne- eller solrosolja väljas. Som vinäger kan rödvins-, vitvins- balsam-, äppelcider-, sherry- eller hallonvinäger väljas. 1/3-del av oljan kan bytas ut mot vatten för att få vinägretten mindre fet. Därutöver kryddar man efter behag, med finhackade bladkryddor som basilika och dragon, eller med osötad senap med mera. Vitlök används i södra Frankrike. Lite pressad citron kan ingå. Worcestershiresås, curry, ost och tomat är ofranskt och att tillsätta socker är vulgärt, närmast brottsligt. Pinzimonio dessutom med salt och peppar.
Stabilitet: Olja och vätska låter sig inte frivillig att förenas. Hur mycket man än skakar dressingen, så skiljer sig vätskorna åt efter en stunds stillastående (läs mer > Emulsion). Man kan skapa en emulsion (bindning) genom att starta med lite grädde, senap eller majonnäs och vispa ner oljan lite i taget. Sedan späder man med vinägern. Det ger en stabilare dressing som fäster bättre på salladen. Dessutom blir inte salladsbladen lika lätt "soggiga" om de får stå en stund. Kyl dressingen innan användning så fastnar den bättre på salladen.
Förvaras kallt. Lång hållbarhet. Salladsdressing är alltid bäst första dagen, får den stå några dagar får den en lätt härsken smak. Sallad med dressing blir soggig och oaptitlig att spara. Dressa alltså inte mer sallad är det som går åt.
Några klassisk vinägrett, dressing:
- Sauce vinaigrette är en enkel vinägrett med eller utan senap och peppar. Se dito recept.
- Sauce ravigote är vinägrett med kapris, lök och bladkryddor. Se dito recept.
- Vinaigrette à la Crème är vinägrett med gräddfil och bladkryddor. Se dito recept.
- Caesardressing är en salladssås med äggula till klassik Caesarsallad. Skapades av Caesar Cardini år 1924, som drev en restaurang i Tijuana i norra Mexico. Se dito recept. De flesta recept med detta namn har dock ringa överensstämmelse med originalet. Se recept > Svensk caesarsallad.
- Ladolemono sauce (grek. "oljaochcitron") är en enkel dressing av 3/4 olivolja och 1/4-del citronjuice kryddad med salt, peppar och oregano.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11