Om tomat-, chilisåser, pasta

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om tomat-, chilisåser, pasta

Av grönsaksfrukter kan man göra sås och pasta. Främst handlar det om tomatsåser, chilisåser, paprikasåser och chilipasta. Tomatsåser används som tillbehör till mat, till pasta, på pizza, i köttfärssåser, gratänger, soppor eller i andra såser. Milda och heta chilisåser används på liknade sätt, chilipepparsås till exempel tabasco används som smaktillsats i maträtter och drinkar. Tacosås är en form av chilisås, liksom så kallad chunky salsa som är en tjockare chilisås gränsande till pasta, avsedda för tacos, burritos och enchiladas.

  • Tomatsåser fungerar som viktig grund i många maträtter, bland annat oumbärlig till pasta och pizza. Tomatsåser förekommer i en mångfald varianter, varje italienare har sin egen favorit och amerikanen har sin ketchup. Läs mer > Om tomatsåser.
  • Chilisåser är tomatsåser med mer eller mindre inblandning av chilipeppar. Chilipepparsåser består av spanskpeppar (chilifrukt) och kryddor utan tomat. Andelen spanskpeppar avgör styrkan/hettan i såserna, som kan indelas i tre nivåer, mild, het och mycket het (chilipepparsås). Läs mer > Om chilisåser.
  • Paprikasåser är kryddsåser liknande chilisåser fast med (röd) paprika som bas. Används flitigt i Ungern, på Balkan och i andra länder som odlar mycket paprika. I Sverige är vi mest bekant med den serbiska såsen Ajvar. Läs mer > Om paprikasåser.
  • Chilipasta och currypasta är en slags chilisås men med fastare konsistens. Chili är världens mest använda smaksättare, bland annat som chilipasta. Klassiker är Chipotle paste och sambal oelek. Läs mer > Om chilipasta.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj