Pressverktyg

Fotograf/bild: Shop Cordon-Bleu +

Pressverktyg

(potatisstöt, potatispress, purépress, vitlökspress, citruspress, tomat- och grönsakspress)

Fransk översättning 1 écrase-purée 2 presse-purée 3. moulinette 4 presse-ail 5 presse-agrumes

Italiensk översättning 3 passatutto

Pressverktyg används främst för bearbetning av grönt.

  1. Potatisstöt (fr. écrase-purée) används för att mosa potatis, eller andra rotfrukter. Det finns olika modeller, bland annat med en hålplatta som ger finare mos än den på bilden. Stöt/mosa direkt i kastrullen med mjölk och smör tillsatt.
  2. Potatispress, purépress (fr. presse purée) kan se ut som en stor vitlökspress. Sådan ger ett luftigt mos utan klumpar. Potatisen pressas genom små hål. Bra även till andra rotfrukter och frukt.
  3. Purépress (moulinette) används till att mosa frukt och grönsaker. Apparaten har skivor med olika grova hål, vilket ger valfri finfördelning på moset. Det finns en mindre modell för spädbarnsmat.
  4. Vitlökspress (fr. presse-ail) är inte ett növändigt verktyg. Många kockar finhackar, eller mosar med bladet på en stor kniv.
  5. Citruspress (fr. presse-agrumes) är ett bra hjälpmedel för att pressa saften ur citrusfrukter. Läs mer > Citruspress

Andra pressar förekommer, till exempel "korvstoppare" (se dito), eller tomatpress och grönsakspress vilka främst används i industrin och storhushåll.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09

Läs mer

forma mat

Recept med Pressverktyg

Det finns 4 recept med Pressverktyg