Om chilipasta

Fotograf/bild: Vahchef, Red Chilli Paste

Om chilipasta

(sambal oelek, sambal badjak, chilipuré)

Engelsk översättning chili paste, chili pepper paste

Chilipasta är en slags chilisås men med fastare konsistens. Ingredienserna är likartade med chilifrukt, lök, vitlök, tomatpuré och kryddor. Det finns röd och grön, mild och het chilipasta. Utbudet av chilipasta är inte stort i svenska butiker, eftersom den ofta är utbytbar mot chilisås eller mot vad som benämns currypasta. En klassiker är Chipotle paste (chipotle = torkad och rökt chilifrukt). Klassiska är också de mycket starka/heta Sambal oelek och dess rökta kusin sambal badjak från Indonesien. Chili är världens mest använda smaksättare. 2/3-delar av världens befolkning använder frukten som krydda dagligen. Där finns också chilisås och chilipasta i mångfald.

Några få klassiker som finns i svenska butiker (se > Färdig chilipasta, currypasta):

  • Chipotle pasta/paste är en kryddhet chilipasta med rökig smak (läs mer > Om chilifrukter).
  • Sambal oelek är en mycket het indonesisk chilipasta med röd chilipeppar som bas.
  • Sambal badjak är en chilipasta likartad med sambal oelek, men med rökig smak.
  • Andra liknande: I Turkiet finns Biber salçasý, i Tunisien Harissa, i Laos Jaew bong och i Korea Gochujang.

Currypasta är inte en pasta smaksatt med engelsk curry, utan kryddstarka pastor av sydostasiatiskt slag. Där är "curry" ett samlingsnamn för kryddstarka maträtter av alla de slag (läs mer > Curry). Den currypasta som finns i svenska butiker är av asiatiskt slag, innehållande typiska asiatiska kryddor som galangal, ingefära, koriander, citrongräs, kaffir, garam masala och liknande. Smakvarianterna är många. Sällan matolja eller tomater, men det förekommer. Currypasta är vanligen stark/het, ibland mild. Het currypasta innehåller chili och är snarlik chilipasta. Det finns röd (= röd chili) och grön (= grön chili). Det finns också gul pasta, som brukar vara mildare. "Blöt" (flytande) currypasta är vanligt i Sydostasien, varav det blöta består av buljong eller sås med kokosmjölk, yoghurt och liknande. Kallas också "cooking sauce" för att det är så den används. Läs mer > Om chilisåser.

  • Tikka Masalapasta (Tikka masala curry paste) är en kryddrik currypasta och klassikern framför andra. Tikka masala är en indisk kryddblandning (läs mer > Garam masala).
  • Thai curry paste/pasta förekommer ofta i svenska butiker. I Thailand finns det mängder av olika curryrätter och currypastor. Den mest kända torde vara "kaeng".

Hemlagad röd chilipasta: Använd plasthandskar, och peta inte i ögonen med fingrarna. Chilin är mycket stark. Rosta chilifrukter i ugn på låg värme några timmar eller i torr stekpanna på svag värme. Alternativt använd torkad chili. Koka frukterna i 15 minuter. Bryt av stjälken och rensa bort kärnor, vilka kan mixas till puder och användas för att ge extra hetta till maträtter. Mixa frukterna till en tjock sås/pasta med lite vatten om så behövs. Lite salt och socker kan ingå. Grön chili behöver bara mixas. Se film snabbversionen, klicka på > Vahchef, Red Chilli Paste under bilden. För detaljerad beskrivning se film nedan via länk.


SÅ ANVÄNDS CHILIPASTA

Chilipastor används som smaksättare i wok, grytor, såser med mera, eller som krydda vid sidan av allehanda risrätter. Chilipasta kan också spädas med vatten och användas som chilisås.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10

Läs mer

Färdig chilipasta, currypasta

Garam masala

Om chilifrukter

Film: How to make red chili paste

How to make green chili paste

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj