Matbiologi grönsaker

Fotograf/bild: Kunskapskokboken

Matbiologi grönsaker

Grönsaker ur matsynpunkt består biologiskt av landlevande arter i division Gömfröiga växter (agiospermer) även kallat Blomväxter (läs mer > Växtriket). Med "gömfröig" avses att fröet är inneslutet i en frukt. Nakenfröiga (gymnospermer) omfattar främst barrträd. Det finns cirka 300.000 gömfröiga arter. Biologiskt kan vi urskilja ett 10-tal familjer som omfattar de allra flesta arter som är intressant ur matsynpunkt.

Matbiologiska familjer:
 • Potatisväxter (Solanaceae) omfattar utöver potatis även tomater, aubergine, paprika, chilifrukter, kapkrusbär med mera. I familjen ingår cirka 2000 arter fördelat på 90 släkten. Många är giftiga till exempel bolmört, vissa har använts som medicinalväxt.
 • Amarantväxter (Amaranthaceae) är en familj av örter och buskar samt ett fåtal träd eller klätterväxter. Totalt cirka 2400 arter i 160 släkten, bland annat betor av olika slag och annat som spenat och mangold.    
 • Flockblommiga växter (Apiaceae) är en växtfamilj vars blommor är små och växer i flock (klungor). Det finns cirka 3000 arter i cirka 300 släkten bland annat fänkål, selleri, morot, palsternacka och och rotpersilja. 
 • Korsblommiga växter (Brassicaceae) kännetecknas av att blommornas fyra kronblad bildar ett kors. Det finns omkring 3000 arter i mer än 350 släkten omfattande arter som kål, kålrot, broccoli, jordärtskocka, rädisa, svartrot, raps med flera. 
 • Korgblommiga växter (Asteraceae) kännetecknas av en inre tät blomställning kallat blomkorg, som omgärdas av många smala blad vilka bildar en korg runtom. Det är en mycket stor blomfamilj med ungefär 25.000 arter i ett 1000-tal släkten. Däribland Sallatsäktet (lactuca) och Kronärtkockssläktet (Cynara).
 • Sparrisväxter (Asparagaceae) är en familj omfattande närmare 3000 arter i drygt 100 släkten. Ur matsynpunkt är det Trädgårdssparris (A. officinalis) som är den intressanta med vit och grön sparris.  
 • Amaryllisväxter (Amaryllidaceae) är en familj blomväxter tillhörande ordning Sparris. Familjen omfattar uppemot 1000 arter i cirka 65 släkten varav Löksläktet (Allium) är den väsentliga ur matsynpunkt.
 • Gurkväxter (Cucurbitaceae) är örtartade klängväxter med stora blommor och en frukt som kan ha ett hårt skal. Familjen består av över 900 arter i cirka 120 släkten bland annat gurkor, pumpor, squash och meloner. Läs mer > Om gurkväxter.
 • Ärtväxter (Fabaceae) även kallat baljväxter för att fröna ligger i en kapsel (balja). Familjen omfattar cirka 20.000 arter i runt 650 släkten med bland annat Ärt-, Bön-, Sojabön- och Linssläktet. Läs mer > Om ärtväxter. 
 • Lagerväxter (Lauraceae, ej med på bild ovan) är en tropisk eller subtropisk växtfamilj som främst förekommer i Brasilien och Sydostasien. Familjen består av runt 3000 arter i ett 50-tal släkten bland annat Lagersläktet (lagerblad), Avokadosläktet, Kanelsläktet och Sassafrassläktet.
 • Gräs (Poaceae, ej med på bilden ovan) är en familj med cirka 12.000 arter i närmare 800 släkten. Till släktet hör våra spannmål som vete, råg, korn, havre, ris och majs. Betraktas kulinariskt inte som grönsak utan som spannmål då det är fröna som äts. 
 • Havsväxter: Alger till exempel tång kan bli meterlånga och användas som grönsak.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04
Läs mer

Om vegetabilier

Om grönsaker

Om rotsaker, rotfrukter