Om sötsura såser

Fotograf/bild: Dejur

Om sötsura såser

(söt-sur sås = sockerlösning blandat med vinäger och kryddor)

Engelsk översättning sweet and sour sauce = sugar solution mixed with vinegar and spices

Fransk översättning sauce aigre-douce = solution sucrée mélangée à du vinaigre et des épices

Italiensk översättning salsa agrodolce = soluzione zuccherina mista ad aceto e spezie

Tysk översättning süß-sauer Sauce = Zuckerlösung gemischt mit Essig und Gewürzen

Spansk översättning salsa agridulce = solución de azúcar mezclada con vinagre y especias

Sötsur sås förknippas vanligtvis med asiatisk mat. Vem har väl inte provat friterade räkor eller vårrullar med sötsur sås på någon kineskrog? Sötsura såser kan indelas i milda och starka såser och variations­rikedomen är stor. Basingredienserna i traditionell kinesisk sötsur sås är råsocker eller honung blandat med risvinäger, sojasås och smaksatt med ingefära och kryddnejlika. Ananas och lök kan ingå och för de starka tillkommer chilipeppar. I de varianter som säljs i svenska butiker ingår vanligen tomatpuré. Läs mer om starka sötsura såser > Om chilisåser. Läs även om > Färdig sojasås, om soja. Se recept via länk ovan till höger om bilden.

Historia: Sötsura såser sägs ha sitt ursprung från Hunanprovinsen i Kina, men den såsen liknar inte det som vi inklusive kineserna idag uppfattar som sådan sås. I stället är det den kantonesiska såsen, ursprungligen avsedd till fläskkött, som är förebild för dagens sötsura såser. Att blanda honung med vinäger som smaksättare av såväl fisk som kött förekom i antikens Rom och på medeltiden i Europa. I medeltidens franska kök var sötsura såser standard fram till 1700-talen då nutidens (grund-)såser utvecklades.


SÅ ANVÄNDS SÖTSUR SÅS

Sötsura såser används som sås (dippsås) till mat eller som smaksättare av mat. I Kina och intilliggande länder äter man sötsur sås såväl till wokad fisk (bild ovan) som till skaldjur och wokat kött samt till färska eller wokade grönträtter. Passar också till grillad mat. Klassiskt till fläskkött och anka. Utmärkt som förrättsdipp.

Vin: Sötsura såser är vinmässigt knepigt. Kryddigt eller vin med uttalad karaktär och lite sötma kan fungera.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12
Läs mer

Om chilisåser

Färdiga sötötsura såser

Om sojasås

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj