Styckning kalv }

Fotograf/bild: Caroline Ahlqvist, Kunskapskokboken ¤

Styckning kalv }

(Styckningsschema kalv, styckdelar kalv)

Engelsk översättning Swedish calf cuts

Fransk översättning découpe du veau suédoise

Italiensk översättning parti di vitello svedese

Tysk översättning Schwedisches Kalb einzelteile

Spansk översättning cortes de ternera sueco

Kalvar delas in i tre åldersgrupper, spädkalv 1-3 månader, uppfödda på dimjölk, gödkalv 4-5 månader uppfödd på dimjölk, med nästan vitt fett och mellankalv, som vanligtvis är det som förekommer till försäljning, högst 8 månader gammal. En mellankalv väger cirka 300 kilo, varav slaktvikten är ungefär 150 kilo. En ko väger det dubbla (läs mer > Om kalvkött). En kalv finstyckas vanligtvis lika mycket som en ko på grund av sin litenhet.

Framdelskött:
  • Kalvmule, kalvkind (kindbackar)
  • Hals används mest till kalvfärs.
  • Högrev 
  • Kalventrecote
  • Kalvbringa
  • Kalvbog
  • Framlägg kalv

Mittdelskött:

  • Kotlettrad (ytterfilé, kalvkotletter)
  • Kalvfilé (innerfilé)
  • Rostbiff
  • Tunnbringa

Bakdelskött:

  • Rullen av kalv
  • Kalvytterlår
  • Kalvinnanlår
  • Fransyska kalv
  • Baklägg kalv
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-12
Läs mer

Styckning nöt, nötkött

Stycka kött

Om kalvkött

Styckning kalv